nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konjske kupčije v Žužemberku: izbrisana fotografija župana in občinski milijoni za zasebno podjetje

Deli na:
Konjske kupčije v Žužemberku: izbrisana fotografija župana in občinski milijoni za zasebno podjetje

Župan Občine Žužemberk Jože Papež - Foto: S. Mirtič

Civilna iniciativa za ljudem in okolju prijazno občino Žužemberk je zbrala 439 podpisov pod protestno izjavo, v kateri odločno nasprotujejo gradnji centra za prevzem in predelavo nevarnih odpadkov na Kleku. Županu Jožetu Papežu so tudi vročili predlog za sklic zbora občanov za naselje Žužemberk, ki ga mora sklicati v 30 dneh.

Kot poudarjajo, bodo med predelavo gradbenih odpadkov tudi zdravju in okolju nevarni delci v obliki prahu, kot so azbest in izolacijska vlakna, PCB in druge težke kovine, ki povzročajo rakava obolenja. Poleg tega bo center med predelavo povzročal neznosen hrup, dvigoval se bo prah, izcedki iz centra pa bodo odtekali v podtalnico in naprej varovano Krko z Naturo 2000.

Lastnik centra na Kleku, ob katerem bo tudi sončna elektrarna, je zasebno podjetje Eltim, ki ima svoj sedež v sosednji občini Ivančna Gorica. Zemljišče na Kleku je kupilo maja lani in za skupno 34.733 m2 plačala 58.720 evrov brez DDV ali za 1,69 evra za m2. Ob tem člani iniciative opozarjajo, da je občina strmo zaraščeno nepozidano zemljišče prodala za 5,13 evra za m2, stavbno zemljišče pa celo za 28,15 m2.

Družba Eltim je v obdobju sedanjega župana navzoča pri vseh pomembnih projektih, denimo pri gradnji obrtne cone Jama in komunalne infrastrukture. Iz erarja je razvidno, da je Eltim daleč največ denarja iz poslov s proračunskimi porabniki prejel prav od občine Žužemberk, in sicer od leta 2020 dalje 5,6 milijona evrov; sledita občini Ivančna Gorica (4,4 milijona evrov) in Dobrepolje (več kot milijon evrov). Pri tem je zanimivo, da vse tri občine vodijo župani iz vrst desnice: Žužemberk NSI, Ivančno Gorico SDS, Dobrepolje pa neodvisni, ki je v prvi mandat zakorakal na listi NSI.

Občani se sprašujejo, ali je izbira podjetja, ki gradi ključne občinske projekte, politično motivirana ali pa gre za preferiranje na podlagi osebnih koristi župana. Ob tem je v našo redakcijo prispela fotografija, kjer ob konju, ki naj bi ga župan oktobra lani dobil za rojstni dan, stojijo poleg župana direktor Eltima Darko Perko in županov sin, fotografijo pa je na facebooku objavila njegova hči in jo kmalu za tem izbrisala.

Z občine Žužemberk odločno zavračajo očitke: »Iniciativa in podpisi so posledica načrtnega diskreditiranja (pri predstavljanju zadeve gre najverjetneje tudi za zavajanje, kaj vse naj bi se predelovalo), kar se kaže tudi na družbenem omrežju določenega občana, kateremu se ni ugodilo določenim zahtevam.« Dodajajo še, da to dejavnost omogoča občinski podrobni prostorski načrt iz leta 2016, torej pred nastopom sedanjega župana Jožeta Papeža. Zemljišče v Kleku pa je bilo prodano marca lani na podlagi javne dražbe. »V zvezi s tem poteka tudi kriminalistična preiskava (ena izmed mnogih), kar za občino Žužemberk ni nič posebnega, saj gre za ustaljeno prakso delovanja nekaterih občanov v občini.«

Glede konja pa odgovarjajo: »Podjetje Eltim ni podarilo nobenega konja, tudi v tem primeru gre za javno zavajanje in širjenje nestrpnosti. Glede na to, da je bila slika objavljena s strani hčerke, pa je po drugi strani to lep dokaz, da v tem primeru ni nič narobe.«

Foto: bralec Reporterja - Ob konju, ki naj bi ga župan Jože Papež dobil za rojstni dan, stojita poleg župana direktor družbe Eltim Darko Perko in županov sin. Fotografija je bila kmalu po objavi izbrisana.