Revija Reporter
Slovenija

Konflikt interesov? Šef KPK je pred leti zaposlil partnerja Tatjane Bobnar, zdaj pa preiskuje imenovanje Senada Jušića za šefa policije

Igor Kršinar
1 1.526

9. sep. 2023 6:00 Osveženo: 13:41 / 11. 9. 2023

Deli na:

Predsednik KPK Robert Šumi

M24/Sašo Švigelj

Predsednik KPK Robert Šumi je v Odmevih TV Slovenija dejal, da so na komisiji uvedli predhodni preizkus, v katerem bodo preverili, kako je potekal postopek imenovanja generalnega direktorja policije Senada Jušića.

»Če so se v tem primeru standardi kakor koli spremenili, je tukaj zagotovo na potezi uradniški svet, da to kompetentno pojasni. Jaz sem prepričan, da bodo morali to pojasniti. Enako je tudi pri tolmačenju zakonodaje in vodstvenih izkušenj in tako dalje. Če vzdržijo vsi argumenti, ki so bili upoštevani, potem je to lahko popolnoma v redu,« je povedal in dodal, da so v KPK pristojni za to, da preverijo, ali postopki potekajo odgovorno, transparentno, zakonito in da bodo to tudi storili.

Problem pa je v tem, da je v zvezi s tem primerom Šumi lahko v konfliktu interesov, saj je bil pred imenovanjem na sedanjo funkcijo dolga leta zaposlen na policiji, kjer je sodeloval tudi s Tatjano Bobnar, ki je kot ministrica za notranje zadeve za generalnega direktorja predlagala Boštjana Lindava, ki je stranka v postopku.

Robert Šumi je od leta 2014 vodil novoustanovljeni Center za raziskovalne in socialne veščine, ki deluje v okviru Policijske akademije na Tacnu.

Lindav se bo zoper odločitev uradniškega sveta pritožil na sodišče, na to pa je pisno opozoril tudi člane natečajne komisije, preden so se ti odločali o ustreznosti Jušića za generalnega direktorja policije, kar naj bi nekateri razumeli kot pritisk na njihovo odločanje.

Robert Šumi je od leta 2014 vodil novoustanovljeni Center za raziskovalne in socialne veščine, ki deluje v okviru Policijske akademije na Tacnu. Takrat je bila Bobnarjeva namestnica generalnega direktorja policije, leta 2018 pa jo je vlada Marjana Šarca na predlog notranjega ministra Boštjana Poklukarja imenovala za generalno direktorico policije.

Maja 2019 se je v Centru za raziskovalne in socialne veščine zaposlil Gregor Zalokar, ki je vodil društvo Modra družina. Po medijskih zapisih naj bi bil v zasebnem razmerju z Bobnarjevo, ki naj bi Zalokarju tudi pomagala, da je bil premeščen iz PP Celje v Tacen. Tam naj bi ga po naših virih tudi večkrat obiskala, nato pa spremljala iz njegove službe.

Predsednika KPK smo zato vprašali, ali bo komisija raziskala tudi pritiske na člane natečajne komisije s strani Lindava, ki jih je v posebnem pismu posvaril s tožbo, v kolikor bi ugotovili ustreznost kandidata Jušića. »V sklopu predhodnega preizkusa bomo prijavo preverili celovito,« nam je odgovoril.

Maja 2019 se je v Centru za raziskovalne in socialne veščine zaposlil Gregor Zalokar, ki je vodil društvo Modra družina. Po medijskih zapisih naj bi bil v zasebnem razmerju z Bobnarjevo, ki naj bi Zalokarju tudi pomagala, da je bil premeščen iz PP Celje v Tacen.

Prav tako nas je zanimalo, ali se bo glede na njegovo dolgoletno delo v policiji in znanstvo z Bobnarjevo izločil iz odločanja, ker bi bil lahko v konfliktu interesov. Šumi ni konkretno odgovoril: »Skladno s prakso na Komisiji bom kot vedno tudi v tem primeru dosledno upošteval vse določbe glede dolžnega ravnanja v primeru, če ali ko bi se pojavile okoliščine, ki bi kazale na nasprotje interesov.«

Na vprašanje, ali je bila zaposlitev Zalokarja v Centru za raziskovalne in socialne veščine, ko ga je sam vodil, transparentna glede na njegovo razmerje z Bobnarjevo, pa je odgovoril, da sta policija in notranje ministrstvo v preteklosti postopek že javno pojasnila.

Policija pa nam je na naše vprašanje odgovorila, da je javni uslužbenec izpolnjeval pogoje za zasebno delovnega mesta višjega policista - inštruktorja v omenjenem centru, ki ga je zasedal v obdobju od 1. maja 2019 do 14. aprila 2020.