Revija Reporter
Slovenija

Konec tedna več kot sto ilegalnih prehodov meje

STA

29. apr. 2019 16:35 Osveženo: 16:37 / 29. 4. 2019

Deli na:

Policija je na območju policijskih uprav Novo mesto, Koper in Ljubljana konec tedna obravnavala več sto nezakonitih prehodov državne meje in poskusov izmikanja mejni kontroli. Novomeški policisti so odvzeli prostost državljanoma Srbije, ki sta šest državljanov Pakistana po nezakonitem prehodu meje nameravala prepeljati v notranjost države.

Voznica in sopotnik iz Srbije, ki sta nameravala državljane Pakistana prepeljati v notranjost Slovenije, sta vozila avtomobil slovenskih registrskih oznak, ki ga je policija ustavila pri Gabru. Državljanoma Srbije je policija pridržala in jima zasegla avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države so ju privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za oba odredil pripor. Pet državljanov Pakistana so predali hrvaškim varnostnim organom, eden pa je zaprosil za mednarodno zaščito in so ga odpeljali v azilni dom, so navedli na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

Na podvozju lokomotive tovornega vlaka, ki je iz Srbije prevažal žito, pa so policisti na železniškem mejnem prehodu Dobova izsledili državljana Maroka, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V noči na ponedeljek pa so na podvozju vagonov tovornega vlaka, ki je iz Srbije prav tako prevažal žito, izsledili še sedem državljanov Afganistana. Tujce so predali hrvaškim varnostnim organom.

Sicer so policisti PU Novo mesto med opravljanjem nalog varovanja državne meje konec tedna izsledili in prijeli 96 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo na območju več krajev. Policijski postopki z 29 državljani Pakistana, 27 državljani Bangladeša, 18 državljani Alžirije, devetimi državljani Sirije, štirimi državljani Maroka, tremi državljani Tunizije, dvema državljanoma Sudana in po enim državljanom Iraka, Srbije, Libije in Indije, po navedbah policije še niso zaključeni.

Policisti na območju PU Koper pa so od petka do danes zjutraj obravnavali 74 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. Največ, 59 oseb so obravnavali policisti Policijske postaje Ilirska Bistrica, druge pa policisti obalnih policijskih postaj in Policijske postaje Kozina. 16 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito in so jih odpeljali v azilni dom, štiri osebe, sicer državljane Avstrije, so po obravnavi izpustili. 49 oseb so policisti vrnili hrvaškim varnostnim organom, pet pa jih še bodo po končanih postopkih. Največ, 25 oseb, je bilo državljanov Afganistana, so sporočili s PU Koper.

Na območju PU Ljubljana pa so policisti konec tedna prijeli 88 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, do danes dopoldne pa še 23.

Podatki policije sicer kažejo, da se je število nezakonitih prestopov državne meje letos občutno povečalo, v prvih treh mesecih za skoraj 150 odstotkov.