Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konec nacionalne televizije?

Deli na:

Slovenska ljudska stranka (SLS) nasprotuje osnutku novega zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), saj ta po njenem mnenju vodi v komercializacijo in podreditev medija vladajoči politiki. Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal poslanec SLS Franc Pukšič, bodo v stranki naredili vse, da ubranijo nacionalno televizijo.

Slovenska ljudska stranka (SLS) nasprotuje osnutku novega zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), saj ta po njenem mnenju vodi v komercializacijo in podreditev medija vladajoči politiki. Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal poslanec SLS Franc Pukšič, bodo v stranki naredili vse, da ubranijo nacionalno televizijo.

SLS meni, da je predlog novega zakon o RTV nesprejemljiv, zato poziva ministrico za kulturo Majdo Širca in vlado, naj takšnega zakona ne pošilja v obravnavo državnemu zboru, ampak naj pripravi novega, ki bo "zagotavljal spoštovanje človekove osebnosti in dostojanstva, načela nepristranskosti, resničnost informacij, mnenjski in verski pluralizem ter politično neodvisnost".

"V SLS bomo naredili vse, da ubranimo nacionalno televizijo in pluralnost novinarjev," je zatrdil Pukšič. "Ne bomo dovolili, da se ukine nacionalna televizija, kot želi ministrica Širca oziroma kot je to tako imenovana Zares nova politika," je dodal.

V SLS niso zadovoljni s sedanjim zakonom o RTV, a nov predlog se jim zdi še slabši. Problematično se jim med drugim zdi organiziranost javne službe kot javna pravna oseba, kar bo po njihovem mnenju povečalo pravna tveganja v organizaciji in delovanju zavoda.

SLS moti tudi, da v osnutku novega zakona ni določen 3. parlamentarno-informativni program, ki je po njihovem mnenju ključen za demokratičnost in pluralnost medijskega prostora. Ne strinjajo se s predlogom, da odgovornega urednika tega programa imenuje državni zbor, ker to po besedah poslanca Janeza Ribiča pomeni nevarnost, da bo program postal "politično trobilo vladajoče koalicije".

Poleg možnosti prevelikega zadolževanja javnega zavoda, negotove usode uslužbencev in premajhnega števila članov sveta RTV, v katerem bi po mnenju SLS moralo biti več predstavnikov civilne družbe in drugih zainteresiranih skupin, v stranki izpostavljajo še, da sta v predlogu novega zakona premalo zastopana regionalna centra RTV (Maribor in Koper).

V SLS menijo, da bi direktorja regionalnih centrov morala biti člana uprave, ker bi to po njihovem mnenju preprečilo nadaljnjo centralizacijo države. In ravno zato ker nasprotujejo prevelikemu poudarku na Ljubljani, so današnjo novinarsko konferenco priredili v Mariboru.

Priprava popravljenega osnutka novele zakona o Radioteleviziji Slovenija je tik pred zaključkom in bi lahko v kratkem šla v medresorsko usklajevanje, v začetku marca pa tudi v vladno proceduro, so 15. februarja za STA povedali na ministrstvu za kulturo. Osnutek naj bi vseboval pripombe, ki jih je na novelo v javni razpravi podala zainteresirana javnost.