Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konec gospodarskega nacionalsocializma

Deli na:
Konec gospodarskega nacionalsocializma

Foto: Bobo

Pravljica o nacionalnem interesu, ki sta jo širila Milan Kučan in Jože Mencinger, nas je stala milijarde evrov.

Nacionalni interes v gospodarstvu je stvar, ki je bila v zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji najbolj zlorabljena. V imenu nacionalnega interesa s(m)o se ubranili vrste tujih prevzemov in neposrednih tujih vlaganj v slovenske družbe in infrastrukturo. Koristi od tega so imeli posamezniki, ki so bogateli,in politična omrežja stricev iz ozadja zaradi pretakanja ekonomske moči v politično moč. Državljani imamo od tega manj delovnih mest, manj konkurence, višje cene, manj dodane vrednosti na zaposlenega, manj vplačanih davkov v proračun in manj denarja za financiranje razvoja.

Ko slišite ekonomista Jožeta Mencingerja pojasnjevati, da ni proti tujemu kapitalu, vendar ne ve, zakaj bi vse prodali, če ga lahko sami upravljamo, se primite za denarnice. Tudi propadlemu in na zapor obsojenemu tajkunu Ivanu Zidarju iz SCT ni bilo nikoli jasno, zakaj bi nam tujci gradili avtoceste, če jih lahko sami. In smo jih.

Gradnja avtocest, pri kateri si je levji delež ob tihem pristanku nekdanje karikature varstva konkurence, Andreja Plahutnika, odrezal Zidar skupaj s svojimi gradbenimi pajdaši, nas je stala vsaj dobri dve milijardi evrov več, kot je bila dejanska ekonomska cena. Pred dvema letoma so mediji razkrili celo dokumente o tem,kako so se vodilna gradbena podjetja povezala v kartel in si razdelila posle. Dogajala so se tudi očitna kazniva dejanja, kot je zgodba o zamenjavi diskete s ponudbo SCT za gradnjo predora Podmilj.

Vsaj tako dobro kot Zidar je nacionalni interes branil nekdanji dolgoletni predsednik uprave Pivovarne Laško, ki je s pomočjo razvpitega Plahutnika izvedel prevzem Pivovarne Union in nas tako uspešno ubranil pred jurišem belgijskega pivovarskega koncerna Interbrew. Pri slednjem so sicer iz postopka ob poskusu prevzema Pivovarne Union želeli Plahutnika izločiti, vendar jim ni uspelo.

V TISKANI IZDAJI VEČ O TAJKUNIH, KI JIM JE NACIONALNI INTERES POMAGAL PRI MENEDŽERSKIH PREVZEMIH; O OSREDNJI VLOGI NLB PRI BRANJENJU NACIONALNEGA INTERESA; O PAJDAŠKEM KAPITALIZMU IN EKONOMSKEM NACIONALSOCIALISTU IGORJU LUKŠIČU; IN KAJ BI BILO TREBA, DA SE ZNEBIMO BREMENA NACIONALNEGA INTERESA.