profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Končana usklajevanja

Deli na:

Predsednik SD in verjetni mandatar za sestavo vlade Borut Pahor je okoli ene ure zjutraj, 15 ur po začetku posveta o vsebinskem delu koalicijske pogodbe povedal, da so štiri stranke v usklajevanjih "prišle do konca". Izpustili so del, ki govori o pokojninah, saj je ta po Pahorjevo odvisen od izračunov, ki bodo pripravljeni predvidoma v ponedeljek.

Predsednik SD in verjetni mandatar za sestavo vlade Borut Pahor je okoli ene ure zjutraj, 15 ur po začetku posveta o vsebinskem delu koalicijske pogodbe povedal, da so štiri stranke v usklajevanjih "prišle do konca". Izpustili so del, ki govori o pokojninah, saj je ta po Pahorjevo odvisen od izračunov, ki bodo pripravljeni predvidoma v ponedeljek.

Kot je poudaril verjetni mandatar, so izračuni potrebni, da "bi lahko odgovorili na vprašanje ustreznosti naše namere, da zvišamo najnižje pokojnine", zlasti v luči zaostrene gospodarske situacije. "Ti izračuni morajo biti čim bolj točni, da bodo napovedi v koalicijski pogodbi realne," je dejal.

Sicer pa je Pahor pojasnil, da so se najdlje zadržali pri področju javnih financ in gospodarstva, ki so jima namenili dopoldanski del usklajevanj, zahtevna pa so bila po njegovo tudi dogovarjanja o sociali in zdravstvu. Kadrovski del usklajevanj bo po njegovih besedah sledil prihodnji teden, se je pa s predsedniki Zaresa, DeSUS in LDS o tem že pogovarjal.

Po besedah predsednika Zaresa Gregorja Golobiča gre pri koalicijski pogodbi za sporazum. "Vsak sporazum je kompromisne narave, nihče ne more v njem najti vsega, kar bi si želel, seveda pa mora biti do te mere prepoznan v njenih ciljih, vrednotah, izhodiščih in načrtih, da se lahko z njo identificira," je poudaril in dodal, da sam ocenjuje, da je ta dokument takšen.

O področju javne uprave je povedal, da so imeli v fazi usklajevanja v preteklem tednu precej pripomb oziroma dopolnil. Meni, da je Zares prispeval "dobršen kos teksta, ki bo v besedilu". V času zaostrenih gospodarskih pogojev pa po njegovih besedah ne bi smeli pozabiti na izziv prilagajanja klimatskim spremembam.

V LDS so z usklajevanji zadovoljni, saj je bila sprejeta večina njihovih dopolnil, je po usklajevanjih povedala predsednica stranke Katarina Kresal. Glede odnosov s Hrvaško so v LDS želeli, da bi bilo besedilo bolj dosledno. Kot je pojasnila, so poleg stanja na dan 25. junij. 1991 izhodišča tudi ta, da se pusti "vse možnosti odprte, preuči možnosti rešitve spora tudi s posredovanjem tretjega, kar pomeni mediacijo, spravo ali konciliacijo". Če bi prišlo do presoje o tem, ali se zadeva rešuje arbitražno ali v katerem drugem sodnem postopku, pa je po njenih besedah nujno upoštevanje načela pravičnosti.

Področje, kjer so stranke imele "precej različna stališča", pa je obvezna udeležba zaposlenih pri dobičkih, je potrdila. Za LDS namreč ni sprejemljivo, da bi bila udeležba obvezna v vsakem primeru, ne da bi bile opredeljene kakršne koli okoliščine. Napovedala je, da bodo končna usklajevanja o tem vprašanju v ponedeljek.

Na vprašanje, ali jo skrbi načrt, da naj bi se delež sredstev v BDP, namenjenih zdravstvu, povečal na devet odstotkov, je odvrnila, da je za LDS v tem primeru pogoj, da se ne dvigne tudi prispevna stopnja. S tem svojim argumentom so uspeli, zato so zadovoljni, je še povedala.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je s koalicijsko pogodbo zadovoljen. "Res pa je, da nismo obravnavali tistega vprašanja, ki je za DeSUS najpomembnejši, se pravi, kako se bodo usklajevale pokojnine oziroma kako bomo izboljšali položaj upokojencev," je povedal. Pričakuje, da bo razprava o tem, ki se bo začela v ponedeljek, "še zelo pestra".

Pri drugih programskih poglavjih so po besedah Erjavca z ostalimi verjetnimi koalicijskimi partnerji usklajeni. Dodal je, da pa se finančna situacija v svetu zaostruje in da bo DeSUS igral vlogo "socialnega amortizerja v tej koaliciji". "Ne želimo, da bi se ta kriza lomila na hrbtih tistih, ki so socialno najšibkejši," je še poudaril predsednik DeSUS, ki pričakuje za DeSUS eno od t.i. državotvornih ministrstev, kamor pa sam ne prišteva ministrstva za javno upravo.