Revija Reporter
Slovenija

Komisija v zadevi Kangler bo zaslišala bivša ministra Gorenaka in Poklukarja ter informacijsko pooblaščenko

STA

19. nov. 2020 6:00

Deli na:

Franc Kangler

Primož Lavre

Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja z ugotavljanjem morebitnih zlorab v kazenskem pregonu Franca Kanglerja, je sprejela sklep o zaslišanju treh prič, je zapisano na spletni strani stranke SDS. Komisija bo tako zaslišala nekdanja notranja ministra Vinka Gorenaka in Boštjana Poklukarja ter informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik.

Kot so zapisali, je njihovo pričanje še posebej pomembno pri ugotavljanju komisije, ali so mehanizmi nadzora nad upravljanjem in vodenjem evidenc policije učinkoviti in da se pretehta morebitna potreba po večjemu in bolj učinkovitem nadzoru nad obdelavo osebnih podatkov v okviru evidenc policije. Preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec SDS Dejan Kaloh, želi obenem ugotoviti, ali so postopki notranjega nadzora v policiji ter dolžnega nadzorstva v okviru pristojnih služb ter vodstva ministrstva za notranje zadeve v primeru nastanka kršitev temeljiti in učinkoviti, so še pojasnili.

Ob tem so spomnili, da je notranji minister Aleš Hojs na nujni seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo 19. maja letos dejal, da so mu na policiji na vprašanje, če je policija vpogledovala v mape poslancev ali predstavnikov vlade oziroma kogarkoli drugega, odgovorili, da so vpogledi v mape poslancev ali predstavnikov vlade s strani policije bili opravljeni. Kot so še zapisali, je ključno vprašanje pri tem, ali so bili s temi vpogledi seznanjeni vsakokratni notranji ministri in kaj so s temi podatki počeli.