Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ključni svetovalci vlade Janeza Janše med epidemijo

Deli na:
Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ključni svetovalci vlade Janeza Janše med epidemijo

Vodja posvetovalne skupine ekonomist Matej Lahovnik je okoli sebe zbral skupino strokovnjakov, ki se je izkazala z operativnostjo. - Foto: Primož Lavre

So bili za svoj angažma pri preprečevanju širjenja okužbe in pripravo pomoči prebivalstvu in gospodarstvu plačani ali so vse delo opravili pro bono?

Vlada je že 14. maja na dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni covid-19, pri čemer seveda različni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa že vedno veljajo. Z namenom, da bi onemogočili ponovno hitrejše širjenje, s čimer bi se spet soočili z možnostjo bolj restriktivnih ukrepov na ravni vse države.

V minulih mesecih so bili v javnosti poleg vladnih ministrov v ospredju tudi določeni strokovnjaki, ki so vladi svetovali pri soočenju z epidemijo in njenimi posledicami za ljudi in gospodarstvo. Verjetno najbolj izpostavljena je bila dr. Bojana Beović iz Klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana. Je vodja strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje. Njene razlage stanja in potrebnih ukrepov so znane s številnih izjav na novinarskih konferencah in drugod.

Foto: STA - Bojana Beović je za Reporter dejala, je vse delo opravila brezplačno oziroma pro bono.

Nekateri se pri tem sprašujejo, ali je bila za svoj angažma plačana in koliko. Kot je dejala za Reporter, je vse delo opravila brezplačno oziroma pro bono (v prevodu iz latinščine »za dobro«, v tem primeru za splošno dobro). Ne ona ne drugi člani svetovalne ekipe niso prejeli niti enega evra, ampak so se sami na vabilo odločili pomagati v krizni situaciji. Skupino je imenoval minister za zdravje Tomaž Gantar, pravi Beovićeva, in za zdaj so še vedno v funkciji svetovalne pomoči.

Tudi dr. Matej Lahovnik z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je kot vodja vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za pomoč državljanom in gospodarstvu vse delo opravil pro bono, torej brezplačno. Lahovnik je pojasnil, da so marca in na začetku aprila delali praktično non stop pri pripravi ukrepov oz. protikoronskih zakonskih paketov, kasneje se je stanje umirilo. Njihova svetovalna pomoč (med drugimi sta v ekipi tudi ekonomista dr. Igor Masten in dr. Marko Jaklič) je bila mišljena predvsem za čas epidemije. Odzvali so se vsi povabljeni v skupino. Kako bo s svetovanjem naprej, bodo videli. Če jih vlada vpraša za mnenje glede določene zadeve, ga pripravijo.

Tudi dr. Matej Lahovnik z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je kot vodja vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za pomoč državljanom in gospodarstvu vse delo opravil pro bono, torej brezplačno.

Vlada je pred dvema tednoma ustanovila še strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okolijskem področju in na čelo sveta imenovala Ivana Simiča. Slednji je nekdanji direktor davčne uprave. Gre za drugačno telo kot prej omenjena dva, niti ni ta svet povezan z epidemijo. Simič tako ni angažiran pro bono, pač pa je za Reporter povedal, da je sklenil podjemno pogodbo. Njegov mandat vodje sveta je vezan na mandat sedanjega predsednika vlade.