profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kolesarji, varno v pomlad in poletje!

Deli na:
Kolesarji, varno v pomlad in poletje!

Foto: AVP

Kolesarjenje je v Sloveniji v vzponu, delež kolesarjev se v prometu vztrajno povečuje, zato Agencija za varnost prometa pripravlja številne aktivnosti na področju preventive. Razcvet kolesarjenja je bil še posebej očiten v obeh koronskih letih. Lani je bilo po ocenah prodanih več kot 100.000 koles, pri tem pa vse višje deleže zavzemajo električna kolesa.

Razcvet kolesarjenja je bil še posebej očiten v obeh koronskih letih. Lani je bilo po ocenah prodanih več kot 100.000 koles, pri tem pa vse višje deleže zavzemajo električna kolesa.

Prometne nesreče kolesarjev pogostejše v najtoplejših mesecih

Kolesarji so vsako leto udeleženi v približno 1.300 prometnih nesrečah. V zadnjih letih kljub vsemu beležimo nekoliko boljše stanje, sploh ob dejstvu, da je število kolesarjev vse večje. Predvsem izpostavljeni so starejši kolesarji. V obdobju 2016-2021 je največ kolesarjev umrlo v starostnih skupinah med 55. in 64. letom in nad 65. let. Največ hudo telesno poškodovanih je bilo v skupini nad 65 let. Med vzroki, kjer so povzročitelji kolesarji, izstopa neprilagojena hitrost, pa tudi nepravilna stran oziroma smer vožnje.

V zadnjem petletnem obdobju je bil v prometni nesreči s smrtjo kolesarja najbolj pogosto udeležen voznik osebnega avtomobila. Petina smrtnih prometnih nesreč je bilo takšnih, v katerih je bil udeležen kolesar sam ter 17 % takšnih, v katerih je bil udeležen voznik tovornega vozila.

Nosite zaščitno kolesarsko čelado!

Ker so poškodbe glave ene pogostejših poškodb v prometnih nesrečah, se priporoča uporaba kolesarske čelade za vse kolesarje, ne le do 18. leta, kot je to obveza po zakonu. Agencija za varnost prometa je naredila primerjavo, kakšni deleži uporabe čelade so bili zabeleženi v obdobju 2004-2013 in 2015 -2021. V prvem časovnem intervalu je delež uporabe čelade pri nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami in smrtjo znašal le 20 %. V obdobju 2015-2021 pa je znašal 41 %. Seveda so te številke še vedno prenizke, toda vseeno je zaznati napredek v primerjavi s predhodnim obdobjem. To pomeni, da preventivne akcije in ozaveščanje, da zaščitna kolesarska čelada lahko ublaži posledice poškodbe glave od 40 do 70 %, vendarle dosegajo in vplivajo na vse več kolesarjev.

Foto: AVP

Vse več kršitev s področja uporabe mobilnega telefona

Leta 2017 je bilo kršitev s področja uporabe telefona med kolesarji 7 %, ta delež je v zadnjih dveh letih že 17 %. Policisti so sicer v obdobju 2018 – 2021 pri kolesarjih ugotovili največ kršitev pri nepravilni strani oz. smeri vožnje (23 %), vožnji pod vplivom alkohola (16 %) ter neuporabe luči (12 %).

Trije nasveti voznikom za varno vožnjo kolesarjev:

Pri zavijanju desno bodite še posebej pozorni! Kolesarji imajo prednost!
Vrata avtomobila iz notranjosti odpirajte z desno roko, tako boste videli kolesarja.
Ne jezite se na kolesarje! V prometu so mnogo bolj izpostavljeni kot vi.

Trije nasveti kolesarjem:

Spoštujte pravila vožnje, ne uporabljajte slušalk in mobilnega telefona, z roko vedno jasno nakažite, kam zavijate!
Poskrbite za dobro vidnost, na kolesu naj bosta delujoči sprednja in zadnja luč!
Pred rdečo lučjo se vedno ustavite! Za vašo varnost uporabljajte čelado!