Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kolar Celarčeva o ugotovitvah na nevrologiji: Resno opozorilo, da do takšnih dogodkov ne pride več

Deli na:
Kolar Celarčeva o ugotovitvah na nevrologiji: Resno opozorilo, da do takšnih dogodkov ne pride več

Foto: Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc opozarja, da bi morali biti rezultati izrednega upravnega nadzora, ki ga je ministrstvo po primeru Ivana Radana izvedlo na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, zelo resno opozorilo vsem zdravstvenim delavcem, da do takšnih dogodkov ne bo več prišlo.

Komisija je v izrednem upravnem nadzoru ugotovila številne nepravilnosti oz. pomanjkljivosti, od kršitev na področju spoštovanja delovnopravne zakonodaje, predpisovanja in aplikacije zdravil, spoštovanja bolnikovih pravic, spoštovanja zakonskih določil o organih in organizaciji zavoda in internih aktov pa do kršitev določil na področju izvajanja zdravstvene dejavnosti.

Nekatere kršitve so ugotovili le na intenzivnem oddelku nevrološke klinike, kjer je deloval Radan, nekatere pa za celo kliniko, pa tudi za cel klinični center, je v današnji izjavi za javnost dejala ministrica.

Komisija je UKC naložila številne ukrepe oz. priporočila s področja spoštovanja bolnikovih pravic, izvajanja notranjih strokovnih nadzorov, sklepanja podjemnih pogodb, organizacije neprekinjenega zdravstvenega varstva, predpisovanja zdravil, evidence in shranjevanja zdravil ter ukrepov po smrti bolnika ter izvajanja obdukcij.

Kolar Celarčeva bo od UKC zahtevala, da bo dosledno spoštoval odločbo in da bo odpravil nepravilnosti, o tem pa bo moral poročati.

Ker UKC Ljubljana na odločbo ni sprožil upravnega spora, bo ministrstvo o tistih ugotovitvah, ki niso v njihovi pristojnosti, obvestilo druge pristojne institucije, kot so svet UKC, inšpektorat za delo in inšpektorat za javni sektor.