Revija Reporter
Slovenija

Milojka Kolar Celarc: Lepo bi bilo, da bi Han vedel, o čem govori!

STA

22. nov. 2016 15:38 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ministrica Milojka Kolar Celarc odgovarja vodji poslancev SD Matjažu Hanu, ki ji očita, da je dogovor s Fidesom sklenila mimo koalicije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v odzivu na današnjo izjavo vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, da za takšen sporazum s Fidesom ni dobila mandata koalicije, za STA dejala, da bi bilo "lepo, da bi Han vedel, o čem govori", oz. da bi se pred izjavami pozanimal in preveril.

"Sporazum, ki smo ga sklenili s Fidesom, v ničemer ne posega v enotni plačni sistem," je poudarila za STA ob robu evropske konference o alkoholni politiki, ki ga v Ljubljani gosti ministrstvo za zdravje.

Pojasnila je, da sporazum vsebuje samo zavezo vlade, da bo predlagala spremembe zakona o plačnem sistemu, ga predstavila sindikatom ter potem predložila v DZ.

Kolar Celarčeva je tudi opozorila, da je ministrstvo za zdravje v dveh predlogih junija in oktobra dobilo pooblastila glede pogajanj. Prav tako je še prejšnji četrtek na vladi dobila soglasje, da se vladna pogajalska skupina lahko naprej pogaja v okviru svojih pooblastil.

Dejala je še, da se glede današnjega zapleta v koaliciji ni z nikomer slišala, tudi s premierjem Mirom Cerarjem ne. Prav tako je ni nihče poklical.

"Ob 17. uri bomo parafirali sporazum in tam bomo vse povedali in razčistili," je dodala.

V koaliciji je namreč danes završalo, saj so vse tri koalicijske stranke opozorile, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ni imela zelene luči koalicije za spremembe v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja.

Prvi se je oglasil vodja poslancev SD Han, ki je dejal, da takšen sporazum, kot naj bi ga vladna stran sklenila z zdravniškim sindikatom Fides, ni bil v dogovoru s koalicijo. Izjavil je tudi, da bo premier moral odgovoriti na to, če je Kolar Celarčeva prekoračila svoja pooblastila in bo s tem morda zrušila dogovor z javnim sektorjem.