zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kolar Celarčeva bo koaliciji predstavila predloge zdravstvene reforme

Deli na:
Kolar Celarčeva bo koaliciji predstavila predloge zdravstvene reforme

Foto: Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo koaliciji danes predstavila težko pričakovane zakonske predloge za zdravstveno reformo.

Poleg osrednjega, to je predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je pričakovati še dve noveli in en predlog izhodišč zakona. Od predstavljenega bo odvisen tudi njen položaj.

Nestrpnost v pričakovanju ukrepov na področju zdravstva je v zadnjih mesecih naraščala, še posebej z zaostrovanjem razmer v zdravstvu. Opozicija je na nevzdržne razmere opozorila oktobra z interpelacijo zoper ministrico, nezadovoljstvo s hitrostjo priprave reformnih ukrepov pa so izkazovale tudi koalicijske partnerice.

Tako so poslanci DeSUS ministrico na interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Čeprav je ta zakon v koalicijski pogodbi prioriteta, pa je glede njegove vsebine še najmanj znanega. Z njim naj bi napovedali ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga bodo predvidoma nadomestili z dajatvijo.



Ministrica bo danes predstavila tudi predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, predlog novele zakona o pacientovih pravicah ter predlog izhodišč zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Ena glavnih zahtev koalicijskih partnerjev pa so ukrepi za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu. Vlada je temu namenila tudi dodaten denar, vendar obširnih rezultatov za zdaj ni.

Skrajšanju čakalnih vrst je po trditvah ministrstva prvenstveno namenjen sporazum vlade z zdravniškim sindikatom Fides. Sporazum, ki mu nasprotujeta DeSUS in SD, je v zadnjih tednih zamajal koalicijo in tudi stolček Kolar Celarčeve. Premier Miro Cerar pa jo je podprl in napovedal, da bo njeno delo ocenjeval glede na izpolnitev danih zavez.