stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicijski vrh

Deli na:

Predsedniki vseh štirih koalicijskih strank so današnji vrh koalicije ocenili kot uspešen. Predsednik vlade Borut Pahor je ocenil, da koalicija z vrha odhaja močnejša, "z jasnimi in smelimi načrti za prihodnje ravnanje", predsednica LDS Katarina Kresala pa je povedala, da se bo koalicija od zdaj na podoben način sestajala enkrat v četrtletju.

Predsedniki vseh štirih koalicijskih strank so današnji vrh koalicije ocenili kot uspešen. Predsednik vlade Borut Pahor je ocenil, da koalicija z vrha odhaja močnejša, "z jasnimi in smelimi načrti za prihodnje ravnanje", predsednica LDS Katarina Kresala pa je povedala, da se bo koalicija od zdaj na podoben način sestajala enkrat v četrtletju.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je povedal, da so na vrhu spregovorili predvsem o prihodnjih načrtih in spoznanjih, do katerih so prišli pri dosedanjem delu. Kriza, v kateri smo, po njegovem postavlja pod vprašaj vrsto v preteklosti samoumevnih reči, kar zahteva strukturne spremembe, ki so po njegovem edini način, da bi iz krize izšli boljši." Razprava in soglasje o tem, da bo potrebno marsikje zarezati, je najboljši razlog za optimizem, da bosta vlada in koalicija resno in odgovorno opravila svojo nalogo", je dejal in dodal, da je s tem sestanek izpolnil njihova pričakovanja.

Z vrhom je bil zadovoljen tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Sestanek po njegovem pomeni korak naprej v smislu, da bo vlada realizirala vse cilje in naloge, ki si jih je zadala. Pri tem se mu zdi pomembno, da sta vlada in koalicija trdni, pri čemer ocenjuje, da so "otroške bolezni" vlade po stotih dneh vladanja mimo: "Koalicija se zaveda odgovornosti, ki jo je dobila na zadnjih volitvah, kar pomeni, da se bo vlada uspešno spopadla z vsemi težavami".

Erjavec je, kot je povedal, na sestanku koalicijske partnerje opozoril, da mora država kljub temu, da smo v gospodarsko-finančni krizi, ohraniti občutek solidarnosti in braniti socialno državo. "Ravno v časih, ko smo v krizi, namreč najbolj potrebujemo socialno državo," je dejal in dodal, da so v koaliciji glede tega usklajeni. Erjavec glede opozicije ocenjuje, da je dobro organizirana, kar po njegovem le še otežuje njihovo delo.

Za predsednico LDS Katarino Kresal pa je sestanek le še dodaten dokaz, da so v koaliciji našli dober način sodelovanja. Povedala je, da bo imela koalicija poleg rednih sestankov predsednikov strank in mesečnih sestankov koalicije podoben sestanek, kot je bil današnji, vsako četrtletje. To je po njenem dobro, saj "mora biti komunikacija dnevna, da ne bi prihajalo do nesporazumov".

Sicer pa je za Kresalovo najbolj pomembno, da se vlada, "kot je bilo razbrati iz besed predsednika vlade, ne bo upognila, pod populizmom domačijske politike, ki smo jo bili deležni pretekla štiri leta. Zagrabili bomo bika za roge in izpeljali vse reforme, ki so jih do zdaj obljubljali, pa jih nihče ni izpeljal," je dejala.

Na današnjem vrhu so predstavniki štirih koalicijskih strank začeli tudi pogovor o sodelovanju koalicije z opozicijo, vendar ga, kot je povedal Pahor, niso končali. Udeleženci naj bi se sicer strinjali, da se po zapletih z zaključnim računom za leto 2007 "poiščejo poti, da se zaupanje obnovi. Seveda pa je za to potreben čas," je dejal.

Z ministrico Irmo Pavlinič Krebs "sva dogovorjena, da se pripravi posebna ekspertna skupina, ki bo imela nalogo v zelo kratkem času pripraviti koncept racionalizacije v javnem sektorju, s poudarkom na državni upravi", je povedal premier Borut Pahor. Napovedal je tudi, da bo v državni administraciji "najverjetneje prišlo do nekaterih sprememb".

Pahor je po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedal, da namerava država zmanjšati porabo v javnem sektorju državne uprave, pri čemer bodo, kot je dejal, plače javnih uslužbencev zgolj eden izmed ukrepov za napovedano zmanjšanje. Pri tem pa se mu zdi nujno, da pred tem pride tudi do dogovora s sindikati javnega sektorja.

Če se bodo v vladi odločili za racionalizacijo javne uprave, mora po Pahorjevih besedah do nje priti po skrbno izbranih kriterijih, "da ne bi prišlo do očitkov, da se predstojniki in ministri odrekajo tistim, ki se jim zdijo politično nelojalni".

Na novinarsko vprašanje, ali s tem že napoveduje odpuščanje javnih uslužbencev, pa je odgovoril, da bo prve odgovore glede tega dala krizna skupina ministrov, ki se bo sestala v torek, ob tem pa sam meni, da si Slovenija zasluži manjšo in bolj profesionalno administracijo. "In glede tega bo verjetno prišlo do nekaterih sprememb," je dejal in napovedal, da se bodo pri tem skušali izogniti stavki.