Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicijski DeSUS proti, opozicijska SLS za pokojninsko reformo

Deli na:

DZ je z 49 glasovi za in 30 proti po odložilnem vetu državnega sveta potrdil pokojninsko reformo. Tako kot pri sprejetju zakona sredi decembra so bili proti DeSUS, SDS in SNS, med opozicijskimi poslanci pa so za glasovali v SLS. Naslednji korak je zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu, ki se zd neizbežen.

DZ je z 49 glasovi za in 30 proti po odložilnem vetu državnega sveta potrdil pokojninsko reformo. Tako kot pri sprejetju zakona sredi decembra so bili proti DeSUS, SDS in SNS, med opozicijskimi poslanci pa so za glasovali v SLS. Naslednji korak je zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu, ki se zd neizbežen.

V koalicijskih SD, LDS in Zares so opozorili na nujnost potrditve zakona. Če reforme ne bo, tvegamo, da tudi pokojnin v prihodnje ne bo ali bodo tako nizke, da ne bodo zagotavljale socialne varnosti, je dejala Andreja Črnak Meglič iz SD.

V Zares menijo, da bi lahko tudi sindikati storili "korak naprej v času", je dejal Vito Rožej. Ob opozorilu državnega sveta na slabo zdravstveno stanje starejših delavcev pa opozarja, da je to predmet druge zakonodaje in ne te.

Poslanci LDS so menili, da so bile v zakonodajnem postopku v zakon vnesene pomembne izboljšave, določene spremembe pa bodo možne tudi v prihodnje.

Poslanci SLS so se tudi tokrat odločili za podporo zakonu, da bi lahko zagotovili izplačevanje pokojnin še naprej, je dejal Jakob Presečnik. Spomnil je na sprejeto dopolnilo SLS, po katerem bodo upravičenci do državne pokojnine to še naprej prejemali.


Po drugi strani so v SDS ocenili, da je zakon poln ustavnih lukenj. Po besedah Franceta Cukjatija bi moral tako pomemben zakon spoštovati zahteve socialnega dialoga. v SNS pa menijo, da je problem treba iskati v nepravični porazdelitvi prihodka in ne v številu aktivnih prebivalcev.

V DeSUS so ponovili znano stališče, da se ne strinjajo s predlaganim usklajevanjem pokojnin po novem, ki bo šele od leta 2015 v 70 odstotkih upošteval rast plač in v 30 odstotkih rast inflacije, medtem ko bo v obdobju od leta 2012 do 2015 razmerje 60 proti 40 v korist plač.

Državni svet je odložilni veto na zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju izglasoval v torek. Prepričan je namreč, da ne upošteva realnih razmer na trgu dela in da so slovenski delavci v evropskem vrhu po intenzivnosti dela, kar bo imelo posledice na njihovem zdravju. Ob ostrejših upokojitvenih pogojih bo več bolniških staležev in invalidskih upokojitev, poudarjajo.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar bo moral zdaj v sedmih dneh določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je namreč v državnem zboru že oddala več kot 22.100 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu.