Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija za znižanje poslanskih nadomestil

Deli na:

Koalicijske poslanske skupine so danes v parlamentarno proceduro vložile nov predlog novele zakona o poslancih, s katerim se znižuje višina in tudi čas prejemanja nadomestila po izteku mandata. Predlog je sedaj usklajen med vsemi koalicijskimi poslanskimi skupinami in tako po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta uživa zadostno podporo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Virant, predlog sedaj predvideva skrajšanje dolžine prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev. Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije že prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev. Predlog novele še predvideva, da se bodo morali vsi pogodbeni zaslužki odšteti od nadomestila, je še pojasnil Virant.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je dodal, da predlagana novela uvaja tudi nadzor in sankcije za kršenje določb zakona. Posebej pomembno se mu tudi zdi, da po predlogu nadomestilo ne bi pripadlo nekdanjim poslancem, ki imajo pogodbe o zaposlitvi v mirovanju.


To je bil tudi eden izmed pogojev SDS za podporo zakonski noveli, pravi Tanko, saj v tej poslanski skupini prvega predloga niso podpirali, ker je bil po njihovem prepričanju premalo oster. V usklajevanjih s poslanskimi skupinami pa v SDS niso uspeli s predlogom, da bi poslancem ukinili možnost opravljanja petinskega dela.

Virant sicer pravi, da si poslanci svojih pravic ne krčijo z velikim navdušenjem, a bodo s tem ostali verodostojni. Tudi poslanci koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi so na današnji novinarski konferenci predvsem poudarjali, da s takšno potezo ne bodo rešili države, bodo pa z varčevanjem pri sebi predstavljali pozitiven vzgled.

Ali bo predlog deležen tudi podpore opozicijskih poslanskih skupin, še ni znano. Je pa Virant pojasnil, da so bili v SD zelo blizu podpori, motila jih le je omejitev prejemanja nadomestila za tiste, ki ga že prejemajo. V Pozitivni Sloveniji pa po Virantovih besedah na neki točki pri usklajevanjih niso več želeli sodelovati.

Trenutno sicer nadomestilo po prenehanju funkcije prejema 38 nekdanjih poslancev, deset nekdanjih ministrov, štirje državni sekretarji in nekdanja generalna sekretarka vlade.