stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija vrača SDS: "Kje je denar od orožja, komu smo ga prodajali, kje so zgodbe od Patrie?"

Deli na:
Koalicija vrača SDS: "Kje je denar od orožja, komu smo ga prodajali, kje so zgodbe od Patrie?"

Borut Sajovic - Foto: Sašo Švigelj

Koalicijske poslanske skupine interpelacije o delu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, v kateri ji SDS očita nevestno in negospodarno delo, ne bodo podprle. Poudarile so, da je iskanje rešitve za razdelitev prenosnih računalnikov res trajalo dolgo, a da je to sedaj rešeno. Predlog SDS tako podpirajo le v NSi.

V koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, Levica in SD so spomnili, da je DZ ta teden sprejel novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je podlaga za razdelitev prenosnih računalnikov, nakup katerih je bil povod za interpelacijo ministrice. Novela zagotavlja delovanje mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme in predstavlja pravno podlago za racionalizacijo načrtovanih procesov za zagotavljanje digitalne vključenosti.

Iskanje rešitev je po navedbah Boruta Sajovica iz Svobode, Mateja T. Vatovca iz Levica in Damijana Zrima iz SD trajalo predolgo, a so rešitve sedaj prejete. Ob tem te zagotavljajo, da ima načelo Prvi pride, prvi dobi vgrajene varovalke oz. opredelitve glede do dohodkovnih razredov. "Želimo si, da bi novela prestala praktični del, da zapremo sago računalniške opreme ter omogočimo dostop do opreme tistim, ki jo to najbolj potrebujejo," je dejal Zrim.

Do dela ministrice je bil Zrim kritičen, saj po njegovem ni dovolj, da resor opravlja zgolj tekoče posle. "Iz tega vidika smo nekoliko razočarani, da ministrstvo za digitalno preobrazbo do sedaj še ni pokazalo ambicioznosti v izvrševanju svojega poslanstva," je povedal. A je dodal, da so "vseeno dobili občutek, da si ministrica resnično prizadeva uresničiti ideje digitalne vključenosti", zato interpelacije o njenem delu ne podpirajo.

Po mnenju Levice je interpelacija preuranjena, saj je po njihovem ključno, da je zgodba z računalniki in potrditvijo novele zakona ta teden razrešena. "Interpelacija je orodje opozicije, da opozarja na po njihovem nepravilnosti oz. napake, ki jih naredi vlada, ampak v tem primeru je čas pokazal, da je bila že od začetka neutemeljena," je dejal Vatovec.

S Sajovicem sta bila kritična do SDS, ki ministrici in vladi očita koruptivna ravnanja in visoka korupcijska tveganja. Tašner je spomnil na covidne zgodbe o maskah iz papirja, testih, predihovalnikih in izgubljenih tovornjakih. "Kje so računalniki? V skladišču v Logatcu. Torej vemo, kje so. Ali vemo, kje je denar od orožja, komu smo ga prodajali, kje so zgodbe od Patrie? Ne, tega ne vemo," pa je nadaljeval Sajovic.


Izvajanje SDS je označil za "laži, izmišljotine, natolcevanja in sovraštva do drugačnih", ter opozoril, da ob obravnavi interpelacije, ki jo lahko po poslovniku DZ predlaga najmanj 10 poslancev, v dvorani sedi le sedem njihovih poslancev. "Kaže, na predlagatelj nima ne idej ne rešitev, ampak nasprotovanje do svobode in do napredka," je ocenil vodja poslancev Svobode.

Andrej Kosi iz SDS je poudaril, da je Stojmenova Duh "na strokovnem področju dobra strokovnjakinja, a na političnem področju slaba ministrica". Po letu in pol ni bil v DZ poslan niti en zakon, ki bi prispeval k digitalni preobrazbi naše države, je dejal in ocenil, da gre pri računalnikih "za afero, ki je pokazala, da ministrica krši svojo prisego ob imenovanju, da bo spoštovala ustavni red in da bo z vsemi svojimi očmi delovala za blaginjo Slovenije".

V zgodbi o računalnikih je po njegovih navedbah "zavajala in lagala". Lagala je, da so računalniki za opremljanja šol in vrtcev na podlagi sodelovanja s pristojnim ministrstvom in zavodom za šolstvo, da se bodo razdelili kot pomoč ljudem na poplavnem območju in da mehanizem razdelitve deluje, je naštel. Nadaljeval je z medijskimi navedbami, da zaposleni na ministrstvu poročajo o neznosnih razmerah, medtem ko ministrica zapravlja denar za vprašljive razpise ter za eksotične destinacije, luksuzne hotele in prehrano v prestižnih lokalih.

V NSi bodo po navedbah Vide Čadonič Špelič interpelacijo soglasno podprli. Poslanka je naštela dosežke predhodnika ministrice, Marka Borisa Andrijaniča iz kvote NSi, zmotilo pa jo je, da je ministrica ob napovedi svojega dela več govorila o napakah predhodnika kot o svojem programu. "Mislim, da je bilo doslej narejeno premalo konkretnih predlogov in izboljšav za digitalizacijo slovenske družbe," je strnila.

"Danes v odgovoru na interpelacijo niste sprejeli ene odgovornosti za svoje delo, kot da ne bi delali napak," je bila kritična poslanka. A po izvedbi razpisa za računalnike se je pokazalo, da nobena od interesnih skupin ni vedela ničesar o nakupu, v javnosti so se pojavili podatki, da bi jih lahko kupili ceneje, naknadno se je pokazalo, da bo treba spremeniti zakona za njihovo razdelitev, je naštela.

Nakup računalnikov je bil tako po njenem negospodaren in netransparenten. Kritična je bila še do projekta mobilni heroji in do strategije digitalne preobrazbe Slovenije do leta 2030. "V vodo so med drugim padla sredstva za digitalne tečaje in bone za skoraj 100.000 upokojencev, prav tako je bil že pripravljen razpis za tečaj robotike in programiranja za mlade, ki je obtičal v predalu," je dodala.