Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija še ni dokončna

Deli na:

Po današnjem pogovoru z najverjetnejšim mandatarjem Borutom Pahorjem je predsednik DeSUS Karl Erjavec izjavil, da sta "imela zelo zanimiv pogovor, vendar je DeSUS še zelo daleč od koalicije oziroma od vstopa te stranke v bodočo koalicijo". Erjavec meni, da bo to še nekaj časa trajalo.

Po današnjem pogovoru z najverjetnejšim mandatarjem Borutom Pahorjem je predsednik DeSUS Karl Erjavec izjavil, da sta "imela zelo zanimiv pogovor, vendar je DeSUS še zelo daleč od koalicije oziroma od vstopa te stranke v bodočo koalicijo". Erjavec meni, da bo to še nekaj časa trajalo.

"Dogovorila sva se, da bomo do sredine tedna prejeli osnutek nove koalicijske pogodbe," je dejal in dodal, da bodo glede na veliko zaupanje, ki ga je dobila stranka DeSUS na volitvah, vztrajali pri izboljšanju najnižjih pokojnin.

Potem ko bodo v stranki prejeli osnutek koalicijske pogodbe, jo bodo pregledali, dali pripombe in nadaljevali pogovore. Opozoril je, da kot predsednik DeSUS "ne pristaja na neenakopraven položaj stranke glede na ostale tri morebitne koalicijske partnerice".

Erjavec je dejal, da "nikakor ne bo pristal na formulo 3+1", kajti pričakuje, da bodo v koaliciji enakopraven partner. Dejal je, da ne vidi razloga, da ne bi bil obrambni minister tudi v novi vladi. V okviru kadrovskih zadev pa sta se s predsednikom SD Pahorjem pogovarjala tudi o mestu predsednika državnega zbora.

"Glede na to, da spoštujemo načelo enakopravnosti v novi koaliciji, bi bilo prav, da se po tem, ko se je Zares odločil, da ne kandidira zanj, to mesto ponudi stranki DeSUS," meni Erjavec.

Dodaja, da imajo za to mesto "zelo dobrega kandidata, Vasjo Klavora". Dosedanji podpredsednik DZ Klavora ima po Erjavcu potrebne izkušnje in bi lahko bil dober predsednik državnega zbora.

Z današnjega pogovora je Erjavec zaključil, da niso "nič bližje koaliciji, morda še kakšen korak nazaj". Zlasti zato, ker se mu zdi, da bodo pogajanja okoli vsebine koalicijske pogodbe zelo trda glede na stališča, ki jih je javnosti že predstavil najverjetnejši mandatar. "In pa tudi to, kar je bilo sproženo v minulem tednu, da nekateri koalicijski partnerji pričakujejo formulo 3+1". S to formulo se DeSUS po besedah Erjavca ne bo strinjal. Če pa se bo vztrajalo pri tem, se Erjavec boji, da bo morda potrebno, da "mandatar začne tudi kakšne druge pogovore s kom drugim".

DeSUS po besedah njenega predsednika pričakuje, da bodo pri dogovarjanju koalicijske pogodbe "sedeli vsi za isto mizo in imeli vsi enak položaj, ali vsaj takšnega, ki ga narekuje moč posamezne stranke v državnem zboru". Po njegovem mnenju je ena od preizkušenj položaj predsednika državnega zbora. "Po tem načelu bi moralo to mesto, če se mu stranka Zares odpove, pripadati stranki DeSUS," je prepričan Erjavec, ki dodaja, da zaenkrat to mesto ni bilo ponujeno DeSUS. Kot je seznanjen, se o tem tudi Zares še ni dokončno izrekla.

Erjavec je še povedal, da bi lahko bil DeSUS v novi koaliciji prav gotovo tretja najmočnejša stranka, ki bi lahko prispevala k močni stabilnosti nove vlade, zato Erjavec ne vidi nobenega razloga, da bi namesto "formule 3+1" bila "formula 4+0".

Prvak DeSUS si želi, da bi pri nadaljnjih pogajanjih spoštovali "formulo 4+0". "Borut Pahor zastopa stališče, da smo vsi partnerji enakopravni, vendar je to treba dokazati tudi z dejanji, v fazi pogajanj in dogovarjanj koalicijske pogodbe kot tudi pri posameznih kadrovskih rešitvah," je zatrdil Erjavec, ki pričakuje, da bo DeSUS sodeloval enakopravno pri oblikovanju koalicijske pogodbe.

"Če bo temu tako, bomo prišli korak naprej," je menil. Za Erjavca ne bi bilo moteče, če bi se koaliciji pridružila tudi stranka SLS, prej nasprotno. Erjavec celo meni, da bi bilo to v "tej fazi potrebno, če želi Slovenija dobiti koalicijo".