severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer potrdila, da pričakuje tretjega ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Ko gre na bruhanje! Večerja s Katarino Kresal na TV Slovenija

Deli na:
Ko gre na bruhanje! Večerja s Katarino Kresal na TV Slovenija

Ko je propadla političarka Katarina Kresal v nedeljo popoldne večerjala na TV Slovenija, je kar nekaj gledalcem pred televizijskimi ekrani gotovo bilo slabo. »Takšnega pogovora, kot sta ga uprizorili Anja T in KK, ne bi pričakovali niti v najslabših tabloidnih-piar revijah,« je na twitterju zapisal celo Matija Stepišnik.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, direktor TV Slovenija Janez Lombergar in urednik oddaje Ugani, kdo pride na večerjo Bojan Krajnc so odgovorni za še eno zlorabo javnega zavoda v politično-propagandne namene. S povabilom propadle političarke Katarine Kresal (LDS) v razvedrilno oddajo Ugani, kdo danes pride na večerjo so podrli vsa profesionalna merila nacionalne televizije.

Začelo se je z osladnim PR uvodnim prispevkom raziskovalke Neže Rupnik, v katerem so Kresalovi med drugimi peli hvalnice bivša političarka in novinarka Dela Mojca Drčar Murko, režiser Dušan Jovanovič in modni oblikovalec Matevž Faganel, in nadaljevalo s klepetom ob pogrnjeni mizi z voditeljico Anjo Križnik Tomažin. Ne samo vprašanja, povsem očitno je bilo, da je bil vnaprej pripravljen celoten dialog med voditeljico in gostjo. Na način, ki se ne bi ga sramovali največji politični propagandisti. Namen je bil povsem očiten: Kresalovi po propadu LDS na decembrskih predčasnih volitvah zaradi vseh afer oprati ime in ji tako omogočiti nadaljnjo politično kariero. Možnost, da se ponovno vrne v politiko, je ob koncu večerje priznala celo sama.

Kresalova si je svojo politično kariero vseskozi gradila ob izdatni podpori rumenih medijev, predvsem osladno prijaznih ženskih revij, ki so jo razglašale za kraljično Slovenije in je podeljevala titule političnih Obrazov in Slovenk leta. To prakso ob pomoči politično-kapitalskih navez zdaj očitno nadaljuje RTV Slovenija. A nacionalna TV ni zasebni medij, gre za javni zavod, ki ga z mesečno naročnino financirajo odjemalci električne energije. Gostovanje politikov v razvedrilnih oddajah bi moralo biti zato bolj izjema kot pravilo.

Predsednica LDS v odstopu se je o gostovanju pri Anji Križnik Tomažin pohvalila že v nedeljo dopoldne na twitterju in svoje sledilce povabila k ogledu razvedrilne oddaje. Sodeč po odzivih na socialnih omrežjih zadnja medijska operacija »brezmadežna Katarina« ni ostala neopažena. Ob oddajo se je obregnil celo novinar Večera in predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik, ki je v preteklosti bil vse prej kot nenaklonjen Katarini Kresal. Ob gledanju osladnega pogovora je na twitterju najprej zapisal: »Neverjetno: v razvedrilni oddaji TVS, kjer se z voditeljico celi razneženi in vzneseni tikata, KK razlaga o politični smrti. Farsična vprašanja.« in nato nadaljeval: »Takšnega pogovora,kot sta ga uprizorili Anja T in KK, ne bi pričakovali niti v najslabših tabloidnih-piar revijah. Kdo bo naslednji?« Sebastjana Jeretiča, ki je neuspešno svetoval LDS pred zadnjimi volitvami, pa je vprašal: »To danes je bilo še del tvoje kampanje, ki si jo delal za LDS?« in dobil odgovor: »Ne. Jaz bi naredil vsaj pol leta pavze.« Vinko Vasle pa je dodal: »Super razvedrilna oddaja. Ves info se skrije. Tomažinko za šefico infota.« Pritegnila mu je publicistka Zlata Krašovec: »Tandem K. Kresal in A. Tomažin je društvo diabetikov pravkar prijavilo varuhinji Molkovi.«

Na facebook strani razvedrilne oddaje Ugani, kdo pride na večerjo pa so takoj cenzurirali nenaklonjene komentarje. Naš fotograf Primož Lavre je tako napisal: »Upam, da v naslednjo oddajo povabite Hildo Tovšak.« , njegov komentar pa je bil takoj izbrisan. Gledalka Marija Gergar pa je na istem mestu pripomnila: »Ob nedeljah popoldne pa res ne potrebujemo debate o politiki.«

Kresalova je v pogovoru za svoj propad okrivila lastnika nekega spletnega portala (Bojana Požarja; op. p.),  naročnik njenega medijskega umora pa naj bi bil po njenem iz 'domačega hleva', a nato ni hotela po imenu okriviti ne Gregorja Golobiča, ne Boruta Pahorja.  Danes, kot je dejala, se ji sanja, kdo je bil naročnik njenega medijskega umora, ki se je začel z afero Baričevič. Na vprašanje, ali sodi v levi ali desni politični krog odgovarja, da se je vse začelo v 'domačem hlevu'. »Najbolj boli, ko te izdajo prijatelji in takrat je najbolj hudo,« je dodala. Na njeni politični poti jo je najbolj razočaral šef protikorupcijske komisije Goran Klemenčič, ki je bil pred nastopom te funkcije njen državni sekretar. »Njegova reakcija leto po tem, ko nisva več delala skupaj, v sklopu preiskav v zvezi z mano, me je šokirala, presenetila in prizadela,« je dejala Kresalova. Klemenčič, kot je znano, je izdal načelno mnenje, v katerem je opozoril na sum koruptivnega ravnanja pri najemu stavbe NPU. Voditeljici Anji Križnik Tomažin, ki je Kresalovi skozi pogovor ves čas pihala na dušo in si ji prilizovala, pa je propadla političarka še zaupala, da je težko gledala dogajanje po volitvah. »Vse te nenačelnosti, vsa pogajanja bolj zaradi forme kot vsebine. Ne zdi se mi prav, da zmagovalec volitev ni mogel sestaviti vlade in se je večina ljudi pogajala s figo v žepu.« Kljub vsemu, kar je doživela v politiki, pa Kresalova dopušča možnost, da se vrne v politiko. Dejala je, da vrat za seboj ne zapira. »Ničesar ne izključujem, nič ne napovedujem,« je dejala. Prepis dela pogovora s Kresalovo je takoj po oddaji (ob 18.35) objavil spletni portal MMC, ogledate pa si ga lahko tudi na tej povezavi VIDEO.

Katarini Kresal je na stroške plačnikov RTV naročnine francoski kuhar Benjamin Launay postregel s kozicami v beli polenti, za desert pa je bil zamrznjen čokoladni mousse z orehi.