sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kmetje na protestu: Smo v nemilosti "hijen, ki nimajo nikoli dovolj dobička"!

Deli na:
Kmetje na protestu: Smo v nemilosti "hijen, ki nimajo nikoli dovolj dobička"!

Foto: Bobo

Kmetje so na današnjem zborovanju na Trgu republike v Ljubljani opozorili na nevzdržne razmere in težave, s katerimi se spopadajo pri svojem delu. Če se razmere ne bodo izboljšale, nameravajo z aktivnostmi nadaljevati. "Brez kmetijstva ni prihodnosti," je dejal predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Skupaj se je po vsej državi zbralo skoraj 3000 kmetov.

Zupančič je poudaril, da se težave pojavljajo v vseh kmetijskih panogah, česar v preteklosti niso poznali. Če je bil kakšen sektor kdaj v krizi, je drugi deloval malo bolje in so se razmere izravnale, kar pa zdaj ni možno, je dejal.

Opozoril je na nenehno nihanje odkupnih cen in naravne nesreče, ki kmete po njegovem rinejo v prepad. "Ko bomo enkrat tam, bo za potrošnika in državo prepozno," je dejal in potrošnike pozval h kupovanju slovenske hrane.

Kmetijstvo ustvarja številna delovna mesta, tudi posredno, npr. v predelovalnih dejavnostih, turizmu in logistiki, je povedal Zupančič in dodal, da bodo dogajanje še naprej spremljali. Če čez zimo ne bo prišlo do rezultatov, bodo z aktivnostmi nadaljevali, je napovedal.

Direktor KGZS Branko Ravnik je predstavil sedem zahtev kmetov. Želijo pošteno razmerje cen v verigi preskrbe s hrano in pošteno plačilo za opravljeno delo, zahtevajo sledljivost in možnost, da lahko potrošnik brez dvoma izbere hrano slovenskega porekla, želijo pa tudi ustavitev uvoza pridelkov po dumpinških cenah in previdnost pri liberalizaciji.

Pozivajo tudi k temu, naj postane slovenska agroživilska veriga najpomembnejši dobavitelj hrane javnim ustanovam, v verigi preskrbe s hrano mora biti več poštenih praks, želijo pa tudi ustreznejše ukrepanje v primeru naravnih nesreč ter učinkovitejši odziv EU in države, je povzel.

Podpredsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Janez Beja je dejal, da so kmetje "postavljeni v nemilost hijen, ki nimajo nikoli dovolj dobička". Trgovci so po njegovem mnenju nemoralni in s pridom izkoriščajo naivnost potrošnikov, ki da nasedajo njihovim akcijam.

Predsednik kočevske enote KGZS Franc Prelesnik je opozoril, da je cena mleka v zadnjem letu v Sloveniji upadla za približno 20 odstotkov. "Predstavljajte si, da bi vam znižali plačo za 20 odstotkov," je dejal. Stroškov ne morejo pokriti niti v prašičereji, kjer je to pokritje okoli 70- do 80-odstotno, je navedel.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved pa je dejal, da imajo politiki vedno polna usta besed o samooskrbi in lokalni hrani, vendar se stroški in birokracija krepijo, zato vse več kmetov obupuje. "Brez kmetov nam živeti ni," je dejal.

Kmet iz Grosuplja Anton Perme, ki se ukvarja s pridelavo mesa, je potrdil, da so postale razmere nevzdržne. "Cenovna politika se je povsem porušila," je dejal za STA. Politike je pozval, naj usmerijo vse sile v to, da bi takšno stanje spremenili.

"Tudi kmetje smo ljudje, od nečesa moramo živeti," je dejal in opozoril, da tuji trgovci prinašajo tržne viške, ki drugod ostanejo. "To je manj kakovostna hrana, slovenski kmetje pa pridelujemo zelo kakovostno hrano," je dodal.

Kmet iz Tuhinjske doline Ivan Hribernik, ki se ukvarja s pridelavo mleka, pa je za STA dejal, da so pri njih cene mleka padle za kar 30 odstotkov. "Stroški pridelave se ne pokrivajo," je dejal in opozoril na veliko razliko v verigi. V trgovini stane liter mleka okoli evro, oni pa zanj dobijo 28 centov, je navedel in se vprašal: "Kje se izgubi denar?"

Kmetje so na nevzdržne razmere opozarjali s transparenti, na katerih je pisalo "Pošteno in pravično plačilo slovenskim kmetom!", nekaj pa jih je prst uperilo tudi v ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana. Prinesli so njegovo slike, kritiko pa so izrazili s transparentoma "Odstopi, če ne moreš nič" in "Minister, prevzemi odgovornost".

Kmetje so se nameravali po govorih svojih predstavnikov sprehoditi do osrednje ljubljanske tržnice, a jim policija tega ni dovolila, zato so zborovanje zaključili na Trgu republike.

Shodi kmetov so danes potekali v osmih slovenskih mestih - poleg Ljubljane še v Celju, Kranju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju.

V Ljubljani se jih je po končnih podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) zbralo okoli 300, prav toliko tudi v Kranju, Murski Soboti, Mariboru in Novi Gorici, v Novem mestu okoli 350, v Celju in na Ptuju okoli 500, skupaj pa tako skoraj 3000.

Shode so skupaj s KGZS organizirali še Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije.