cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kmečka zveza grozi z izstopom iz SLS

Deli na:
Kmečka zveza grozi z izstopom iz SLS

Foto: Bobo

Slovenska kmečka zveza, ki ji predseduje Stane Klemenčič (na fotografiji), se bo na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora v Gomilskem odločala o morebitnem izstopu iz SLS in ustanovitvi nove stranke.

Zaradi pretiranega formalizma je v nekaterih odborih SLS začelo vreti. Zlasti v Slovenski kmečki zvezi so po odločitvi izvršilnega odbora, ki je zavrnil kandidaturo Larisa Gaiserja, ogorčeni. Predsednik SKZ Stane Klemenčič je poudaril, da se je na kongresih SLS za predsednika vedno potegovalo več kandidatov, da je to bila tradicija v njihovi stranki, zato je razočaran, ker so zaradi formalizma onemogočili njihovega izbranca, ki je že v preteklosti odlično sodeloval z njihovo stranko. V kratkem pogovoru ni skrival nezadovoljstva  nad razmerami v stranki, ker vodstvo ne komunicira s svojimi organizacijami. Njihova zveza predstavlja najbolj staro jedro stranke, ki je tudi najbolj aktiven: »Če zveza nima aktivne funkcije v stranki, potem je brezpredmetna.«

Še bolj oster je Franc Obran, član izvršilnega odbora SKZ in ustanovni član SKZ, ki je bila predhodnica SLS: »Naslednji teden se bomo na seji izvršilnega odbora SKZ odločili, ali bomo sploh šli na kongres ali pa bomo ustanovili novo stranko.« Ogorčen je, ker Gaiserju ne dovolijo kandidirati za predsednika stranke, »po drugi strani pa so mu ponujali možnost, da kandidira za katero koli drugo funkcijo.« Obran zatrjuje, da je na srečanju Slovenske kmečke zveze v Preboldu na začetku meseca, ki so se ga udeležili tudi nekdanji predsedniki SLS Ivan Oman, Franc Zagožen in Marjan Podobnik, slednji javno rekel, naj Gaiser raje kandidira za podpredsednika stranke. Prav tako naj bi Gaiserju predlagal kandidaturo na kakšno drugo funkcijo Slavko Visenjak, član izvršilnega odbora SLS iz ptujskega območja. Obran je prepričan, da je izvršilni odbor preprečil Gaiserjevo kandidaturo, ker se je izkazalo, da uživa precejšnjo podporo ne samo na Štajerskem, ampak celo na Gorenjskem.

Žerjavu očita dvoličnost, ker je iz stranke izključil Franca Kanglerja, ne pa tudi Marjana Maučeca, sekretarja državnega sveta, ki je v sodnem postopku zaradi več kaznivih dejanj. Glede nameravanega vstopa SLS v levo koalicijo pa pravi: »Žerjav nima našega mandata za kakršnokoli povezavo z Jankovićevo stranko. Glavni odbor je sklenil, da mora Zoran Janković odstopiti tudi kot ljubljanski župan. Vsaka drugačna odločitev bi bila v nasprotju s sklepi glavnega odbora.«

Če je že zdaj tako vroče v SLS, kako bo šele na kongresu 2. marca na Brdu pri Kranju oziroma v primeru, če bo novo vodstvo vstopilo v levo koalicijo.

V TISKANI ŠTEVILKI REPORTERJA OBJAVLJAMO, DA IZVRŠILNI ODBOR NI DOVOLIL UDELEŽBO NA KONGRESU KAR 42 OBČINSKIM ODBOROM. OBJAVLJAMO TUDI PREDLOGE SKLEPOV IZVRŠILNEGA ODBORA SLS, PO KATERIH BI STRANKA VSTOPILA V LEVO KOALICIJO, SPREJETE SKLEPE, S KATERIMI JE ODŠLA V OPOZICIJO, IN DATUM IZSTOPA MINISTROV RADOVANA ŽERJAVA IN FRANCA BOGOVIČA IZ VLADE JANEZA JANŠE.