andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kmalu odločitev vrhovnega sodišča o Milku Noviču: sestra se boji za njegovo življenje

Deli na:
Kmalu odločitev vrhovnega sodišča o Milku Noviču: sestra se boji za njegovo življenje

Foto: Bobo

Na vrhovnem sodišču pravijo, da bodo o primeru Milko Novič odločali v najkrajšem času, odvetnik Jože Hribernik upa, da še pred sodnimi počitnicami.

Vprašanje je, ali lahko res mirno spijo sodniki Špela Koleta, Stanka Živič, Tatjana Merčun in Milan Štrukelj. Oni so namreč tisti, ki so v zapor za 25 let poslali dr. Milka Noviča. Obsodili so ga na 25 let zapora za umor dr. Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta. Tako visoka kazen je res primerna za nekoga, ki bi mu dokazali tako grozno dejanje, česar pa Noviču niso.

Na drastično kazen so ga obsodili kljub temu, da dokazov, da je on tisti, ki je s streli iz pištole umoril Jamnika, sploh ni! Najprej je okrožna sodnica Špela Koleta po več kot dveh letih Noviča konec leta 2016 končno izpustila iz pripora, potem ko sta dva nemška vrhunska izvedenca na sodišču predstavila svoje ugotovitve v zvezi z delci, ki ostanejo po streljanju. Glede na njune izsledke bi lahko delci, najdeni na Noviču, ostali tudi od njegovega streljanja na strelišču.

To je tako spodkopalo ključni »dokaz« zoper Noviča (pričanje izvedenca za balistiko Franca Sabliča), da se je sodnica pravilno odločila za izpustitev iz pripora. Toda potem ga je že čez nekaj mesecev vseeno popolnoma nerazumljivo obsodila za umor, pri čemer je njena obrazložitev sodbe nevredna sodnika. Tako polna je manipulacij in pristranskosti. Toda nato je sodbo sramotno potrdilo še višje sodišče (senat v sestavi Stanka Živič, Tatjana Merčun in Milan Štrukelj), in Novič trenutno v zaporu na Dobu prestaja kazen.

Na nas se je obrnila njegova sestra Sonja Novič, ki opozarja, da je zapor (zdaj je za zapahi skupaj s priporom že več kot tri leta) že povzročil hujše poslabšanje zdravja pri njenem bratu. Zaradi psihičnih težav je potreboval pomoč psihiatra, jemlje zdravila, nekaj časa sploh ni mogel več jesti, zaprl se je vase … »Veste, tako huda krivica človeka enkrat dotolče, izgubil je vero v pravičnost,« pravi sestra, ki se boji za njegovo življenje. Menda so mu v upravi zapora celo spremenili režim prejemanja pošte, saj naj bi zahtevali pojasnilo, kdo in zakaj mu piše. Na upravi so nam sicer zatrdili, da je način prejemanja in pošiljanja poštnih pošiljk pri Noviču enak kot pri drugih.

Po besedah odvetniške kandidatke Monike Poje iz ekipe odvetnika Jožeta Hribernika, kjer zastopajo Noviča, je primer trenutno v reševanju na vrhovnem sodišču, kamor so vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Tudi oni so ga obiskali v zaporu, videli, da je v slabem stanju in urgirali na vrhovno sodišče, da bi zadevo rešilo prednostno. Na srečo so pazniki do njega korektni, prav tako se razume z drugimi tremi obsojenci v sobi.

Kot pravi odvetnik Hribernik, so ravno prejšnji teden prejeli odgovor z vrhovnega sodišča, da bo odločalo v najkrajšem času. V odvetniški pisarni upajo, da bo to še pred sodnimi počitnicami in da bo po odločitvi vrhovnih sodnikov Novič končno spet svoboden človek. Prepričani smo, da bo sodba slej ko prej propadla, toda vprašanje je, kakšne posledice so že pretrpeli Novič in njegovi bližnji.

Gotovo pa je nekaj: tudi ko sodba propade, omenjeni štirje sodniki ne bodo imeli prav nobenih posledic. V njihovi sodniški karieri se jim ne bo skrivil las na glavi.