mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kmalu končni rezultati

Deli na:

Končni izidi državnozborskih volitev bodo predvidoma znani v poznih večernih urah. Okrajne volilne komisije in Državna volilna komisija namreč še preštevajo glasovnice volivcev iz tujine ter glasovnice z nekaterih posebnih volišč.

Končni izidi državnozborskih volitev bodo predvidoma znani v poznih večernih urah. Okrajne volilne komisije in Državna volilna komisija namreč še preštevajo glasovnice volivcev iz tujine ter glasovnice z nekaterih posebnih volišč.

Okrajne volilne komisije tako štejejo glasovnice, ki so jih po pošti poslali volivci iz tujine. Ni sicer še znano, koliko izmed 47.765 volilnih gradiv, ki so bila poslana v tujino, se bo vrnilo v Slovenijo. Do petka je denimo na okrajne volilne komisije prispelo 8316 glasovnic, ni pa še znano, koliko so jih volilne komisije prejele še v soboto in danes do 12. ure, ko se je iztekel rok.

Med prispelimi glasovnicami iz tujine bodo sicer veljavne tiste, ki so bile oddane najpozneje dan pred parlamentarnimi volitvami, torej do 20. septembra, in ki imajo priloženo podpisano volilno karto.

Državna volilna komisija oziroma njen tričlanski volilni odbor pa trenutno med drugim ugotavlja izide glasovanja na 26 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, na katerih je glasovalo manj kot sto volivcev, ter šteje glasovnice, ki so na njen naslov prispele po pošti.

Prešteli bodo 988 glasovnic iz tujine: 560 glasovnic, s katerimi so volivke in volivci glasovali na veleposlaništvih, in 428 glasovnic, ki so prispele po pošti bodisi na diplomatsko-konzularna predstavništva bodisi na DVK. Slednjih je 219, večinoma pa gre za glasove vojakov na mednarodnih misijah. Volilni odbor na DVK je sicer izločil 54 glasovnic, ki so bile oddane prepozno ali pa niso imele priložene oziroma podpisane volilne karte.

Končnim izidom bodo prišteli tudi 2834 glasov volivk in volivcev z osmih diplomatsko-konzularnih predstavništev z več kot sto volivci, ki so sicer že prešteti.

Na državni volilni komisiji pa bodo prešteli še glasove s posebnih volišč za invalide in volišč za volivce, ki imajo stalno prebivališče v drugem kraju, na katerih je glasovalo manj kot sto volivcev. Koliko je takšnih glasovnic, sicer še ni znano. Vse glasovnice sicer na DVK štejejo po volilnih okrajih.

Po preštetju vseh glasov in potrditvi zapisnikov bodo tako danes, predvidoma pozno zvečer, znani končni neuradni izidi parlamentarnih volitev. Na uradne izide bo treba počakati do petka, 3. oktobra, ko naj bi jih DVK razglasila.

Po delnih neuradnih podatkih DVK ima sicer zaenkrat SD 30,50 odstotka glasov oz. 29 poslanskih sedežev. Sledijo SDS z 29,29 odstotka glasov oz. 28 sedežev, Zares (9,39 odstotka oz. devet sedežev), DeSUS (7,47 oz. sedem sedežev). Po pet sedežev imajo SNS (5,45 odstotka), SLS+SMS (5,23) ter LDS (5,20). Pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom pa sta zaenkrat ostali doslej parlamentarni stranki NSi (3,26 odstotka) in Lipa (1,82).