Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klientelizem ministrice

Deli na:

V SDS menijo, da sta "opravičevanje pregrešno dragega najema stavbe NPU na Dimičevi" s strani generalnega sekretarja LDS in poskus prelaganja odgovornosti na prejšnjega notranjega ministra "prozoren manever zavajanja, s katerim se želijo prikriti očitne klientelistične povezave ministrice za notranje zadeve", so zapisali v sporočilu za javnost.

V SDS menijo, da sta "opravičevanje pregrešno dragega najema stavbe NPU na Dimičevi" s strani generalnega sekretarja LDS in poskus prelaganja odgovornosti na prejšnjega notranjega ministra "prozoren manever zavajanja, s katerim se želijo prikriti očitne klientelistične povezave ministrice za notranje zadeve", so zapisali v sporočilu za javnost.

V odzivu na današnje navedbe generalnega sekretarja LDS Uroša Petohleba navajajo, da je notranja ministrica Katarina Kresal konec februarja 2009 sama izjavila, da se veseli skorajšnje selitve v prostore na Litostrojski ulici v Ljubljani. Ta selitev bi rešila prostorsko stisko za Generalno policijsko upravo za bistveno nižjo ceno, kot pa jo plačuje ministrstvo za notranje zadeve za stavbo na Dimičevi, piše SDS in dodaja, da je bilo takrat z omenjenim poslom še vse v redu.

"Nenadoma pa je Kresalova obrnila ploščo. Očitno so se nepremičninske in finančne potrebe pojavile drugje, konkretno pri stavbi v lasti Ram Investa na Dimičevi. Ker za stavbo očitno niso našli drugega ustreznega najemnika, je na koncu situacijo rešila kar predsednica LDS sama in poskrbela, da se je v prostore za drag denar vselil Nacionalni preiskovalni urad (NPU)," poudarja SDS in navaja, da cena kvadratnega metra najema stavbe na Dimičevi objektivno presega ceno nakupa kvadratnega metra stavbe na Litostrojski.

Na Litostrojsko bi preselili 1500 oseb, ki so sedaj raztresene po številnih lokacijah, na Dimičevo pa le 300, navajajo v SDS. Poudarjajo, da ima objekt na Litostrojski tudi že pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Kot pojasnjujejo, je bila za Litostrojsko pogodbena višina najemnine 10,16 evra za kvadratni meter, kar znaša 4,6 milijona evrov letno. "V 20 letih bi zanjo plačali za 92 milijonov evrov kupnin in objekt bi prešel v last ministrstva za notranje zadeve. Če od tega odštejemo investicijsko vrednost, ki znaša približno 57 milijonov evrov, bi v 20 letih za najemnino plačali 35 milijonov evrov oz. 1,75 milijona letno, to pa je letno približno toliko, kolikor znaša letna najemna pogodba za mnogo manjši, mnogo manj primeren Pogačarjev steklenjak, ki pa nikoli ne bo v lasti notranjega ministrstva," so zapisali v SDS.

Od "litostrojske" cene 10,16 evra na kvadratni meter odpade 62 odstotkov oziroma 6,29 evra na kvadratni meter na kupnino in 38 odstotkov oziroma 3,87 evra na kvadratni meter na najemnino, navajajo v SDS. Ta najemnina pa je po njihovih trditvah kar 3,36-krat nižja od tiste, ki jo je "Kresalova ob trdih pogajanjih zagotovila Pogačarjevemu Ram Investu".

Ob tem SDS opozarja tudi, da naj bi bil v pogodbi z Ram Investom zapisan tudi "nenavadno dolg odpovedni rok".

Ministrica se je tako "v tej nepremičninski krizi aktivno in na državne stroške vključila v reševanje težav nepremičninskih investitorjev, ki svojih nepremičnin nimajo komu oddati", pišejo v SDS. Pa tudi sicer Nacionalni preiskovalni urad, ki se je preselil "v drage Pogačarjeve prostore na Dimičevi, že mesec in pol deluje na črno, saj novela zakona o policiji še vedno ni sprejeta", so prepričani v SDS.

Glede prošenj za finančno pomoč pred volitvami pa SDS pojasnjuje, da tako kot druge politične stranke pred vsakimi volitvami podjetjem po seznamu pošlje prošnjo za finančno podporo v skladu z zakonom o financiranju volilne kampanje. Podjetji Imos Holding in Imos d.d. sta SDS nakazali sredstva, ki so bila pod zakonsko določeno zgornjo mejo, njuna vsota pa je znašala skupaj 3800 evrov. To je po mnenju SDS pol manj, kot je podjetje Ram nakazalo stranki LDS. Predsednica LDS Katarina Kresal pa je po navedbah SDS celo za to znatno višjo donacijo dejala, da je bila "bagatelna".

Tudi trditve generalnega sekretarja LDS o obnovi strankinih prostorov s strani podjetja Imos so po mnenju SDS neresnične. Stranka pojasnjuje, da teh prostorov ni nikoli obnavljala, ne preko Imosa ne preko katerega koli podjetja. "Za razliko od nekaterih strank, naslednic nekdanje komunistične partije, ki so svoje prostore dobile brezplačno, je SDS prostore za delovanje stranke kupila s pomočjo kredita, ki ga redno odplačuje," navajajo.

V nakup so bili leta 2007 sicer po njihovih besedah prisiljeni, ker jim je ljubljanski župan Zoran Janković odpovedal najem mestnih prostorov na Komenskega 11.

Poleg tega navajajo, da je "predsednik SDS stanovanje v Trubarjevem kvartu, ki ga je gradil Imos, kupil že leta 2005 in zanj plačal tržno ceno tako kot vsi ostali kupci, zato ta nakup nima nikakršne zveze s trditvami generalnega sekretarja LDS".

Generalni sekretar LDS Petohleb je danes v zvezi z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) dejal, da je nekdanji minister Dragutin Mate "v strogi tajnosti prijateljskemu podjetju dal 60 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja vreden posel mimo razpisa".

Vprašal se je tudi, ali je naključje, da je to isto podjetje financiralo predvolilne aktivnosti SDS, obnavljalo prostore stranke SDS ter prodalo stanovanje predsedniku SDS Janezu Janši.