Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klemenčič novi Drago Kos, Praprotnik njegov namestnik

Deli na:

Komisijo za preprečevanje korupcije bo po novem vodil Goran Klemenčič. Predsednik republike Danilo Türk je nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu imenoval za novega predsednika komisije, za namestnika predsednika komisije pa Jožeta Končana in Roka Praprotnika.

Komisijo za preprečevanje korupcije bo po novem vodil Goran Klemenčič. Predsednik republike Danilo Türk je nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu imenoval za novega predsednika komisije, za namestnika predsednika komisije pa Jožeta Končana in Roka Praprotnika.

Predsednik je ob tej priložnosti povedal, da je danes dopoldne že podpisal ukaze o imenovanju. Nova komisija bo z delom začela konec septembra letos, ko se izteče mandat sedanji komisiji. Ob tem je Türk izrazil željo, da bi bila opravila, povezana s primopredajo, opravljena že v naslednjih tednih, da bi bila tako zagotovljena kontinuiteta dela komisije.

Komisija, ki je pripravila izbor primernih kandidatov za predsednika komisije in njegova namestnika, je sicer po besedah predsednika republike svoje delo opravila skrbno in redno. Podala je svojo oceno ugotovitev glede skladnosti kandidatur z zakonskimi pogoji in kasneje tudi podala svojo oceno o primernosti kandidatov za mesta, za katera so kandidirali, je pojasnil. Kot je poudaril, je bila tudi zaradi dobrega dela komisije končna faza odločanja lahko opravljena le v nekaj dneh.

Novi komisiji je Türk zaželel uspešno delo, ob tej priložnosti pa se je za opravljeno delo zahvalil tudi dosedanji komisiji, ki jo je vodil Drago Kos.

Po Türkovem prepričanju je delo na preprečevanju korupcije sicer "eno pomembnejših področij prizadevanj za pravno državo in za vladavino prava". Komisija, kakršna je slovenska, ima zato zlasti dve prednostni nalogi: da prepreči dejanja korupcije, kjer zazna nevarnost takšnih dejanj, in da poskrbi za pravočasno obveščanje organov kazenskega pregona, kjer je mogoče najti elemente za sum kaznivih dejanj, je pojasnil Türk. Predsednik je prepričan, da bo Slovenija na področju preprečevanja korupcije v prihodnje naredila napredek.

Predsednik republike je sicer za Radio Slovenija podal tudi krajše obrazložitve svojih odločitev. Gorana Klemenčiča je opisal kot pravnika z bogatimi izkušnjami predvsem na področju notranjih zadev, Jožeta Končana pa kot ekonomista, ki je dobil bogate izkušnje z delom v državnem zboru. O Roku Praprotniku pa je povedal, da gre za novinarja, ki je znan po svojem delu in po tem, da na svoj način predstavlja civilnodružbeni vidik, ki je potreben v primeru take komisije.

Za obe funkciji se je potegovalo skupno 12 kandidatov.

Klemenčič je imenovan za dobo šestih let, namestnika predsednika za dobo petih let, na svoje funkcije pa so lahko imenovani dvakrat zapored.