gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 22. marca

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

indira2 Njena.si

Kje je Indira? Njena osebnost je neprepoznavna …

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Klemen Jaklič danes pri Pahorju

Deli na:
Klemen Jaklič danes pri Pahorju

Foto: Primož Lavre

V predsedniški palači se bosta danes javnosti predstavila še dva preostala kandidata za ustavna sodnika Klemen Jaklič in Rajko Knez.

Če bosta izvoljena, bo Jaklič na ustavnem sodišču nadomestil enega izmed treh ustavnih sodnikov, ki jim mandat moteče konec tega meseca, Knez pa Ernesta Petriča, ki mu bo mandat potekel konec aprila.

Jakliča je za ustavnega sodnika predlagal Svetovni slovenski kongres. Od leta 2008 predavatelj na ameriški Univerzi Harvard, kjer predava s področij ustavnega prava, moralne teorije, etike, človekovih pravic in demokracije. Diplomiral je leta 1999 na ljubljanski pravni fakulteti, magistriral na Harvardu, doktoriral pa iz ustavnega prava na Univerzi Oxford. Njegovo kandidaturo za ustavnega sodnika so s pismom predsedniku republike podprli štirje profesorji Harvarda in Oxforda, ki so ga označili kot misleca izjemnih sposobnosti, predanega demokraciji in pravu.

Knez je v igro za ustavnega sodnika prišel kot t. i. zunanji kandidat, ki ga lahko kot svoj predlog predlaga predsednik republike. Je redni profesor na pravni fakulteti v Mariboru in član meddržavnega sodišča v Haagu. Magistriral je leta 1996, doktoriral pa leta 2000, po predhodni pripravi doktorata v ZDA. Od leta 1993 se posveča predvsem pravu EU. Dopolnilno je zaposlen na vrhovnem sodišču, kjer opravlja delo višjega pravosodnega svetovalca. To mu, kot navaja v svoji biografiji, omogoča združevanje teorije in prakse in s tem tudi prenosa sodne prakse v pedagoški proces.

Pahor poleg Jakliča in Kneza za ustavne sodnike predlaga še Marijana Pavčnika in Mateja Accetta. Pavčnik se je javnosti predstavil v petek, Accetto pa v ponedeljek. DZ bo o vseh štirih kandidatih odločal v sredo.