Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klavzura »izčrpane« SD: Stranka potrebuje rehabilitacijo

Deli na:

So far, so good, pravi premier Pahor o dosedanjem mandatu vlade. Nizka priljubljenost vlade, stranke SD in njega samega ga ne skrbi preveč. Pahor in vodstvo SD je na klavzuri v Ljubljani razpravljalo o stanju stranke in strukturnih reformah, brez kritik tudi na račun predsednika vlade ni šlo.

So far, so good, pravi premier Pahor o dosedanjem mandatu vlade. Nizka priljubljenost vlade, stranke SD in njega samega ga ne skrbi preveč. Pahor in vodstvo SD je na klavzuri v Ljubljani razpravljalo o stanju stranke in strukturnih reformah, brez kritik tudi na račun predsednika vlade ni šlo.

Vodstvo stranke SD je na današnji klavzuri podprlo vlado pri izvajanju strukturnih reformam, vendar pa je te spremembe ljudem treba predstaviti na bolj razumljiv način ter pojasniti, da jih vlada izvaja v skupno dobro države in ne v prid neke privilegirane skupine, je v izjavi za javnost ob robu klavzure povedal predsednik vlade in SD Borut Pahor.

Kot je dejal Pahor, je zadovoljen z današnjo razpravo na klavzuri, ki je pokazala strinjanje v stranki za vztrajanje pri reformah, pa tudi določeno točko kritičnosti, kje ljudje vlade niso uspeli razumeti pri izvajanju reform. Tako iz razprave ni razumel, da bi se stranka zaradi dosedanjega volumna reform in sprememb teh ustrašila in da "bi morali dati nogo na 'bremzo'".

Tako napoveduje, da kot predsednik stranke in predsednik vlade ostaja zvest napovedim iz leta 2008. Vlado ocenjuje kot homogeno, za homogenost koalicije pa si bo prizadeval tudi vnaprej. Sprememb v njeni sestavi ne načrtuje, je dejal.

Glavni tajnik SD Uroš Jauševec je napovedal "rehabilitacijo stranke". V stranki so po njegovih besedah zaradi tako intenzivnega obdobja izčrpani - to je prva klavzura po petih letih zaporednih volitev. Vseeno pa si bodo v stranki prizadevali, da bodo ljudje te reforme razumeli kot nujne.

O podrobnostih, kako se bodo v stranki lotili pojasnjevanja nujnosti reform, se še niso dogovarjali, bodo pa to storili v naslednjih dveh tednih, napoveduje Jauševec.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je dejal, da je poslanska skupina po odhodu Andreja Magajne enotna pri podpori vladnim reformam, pri podpori predsedniku vlade in vladi kot celoti. Koalicija v državnem zboru deluje, ta vlada in ministri pa imajo dovolj zaupanja, da njihove predlagane rešitve državni zbor tudi sprejme, poudarja Kontič.

O lokalnih volitvah po besedah Jauševca beseda ni tekla, bodo pa o tem razpravljali januarja na rednem predsedstvu stranke. Po besedah Pahorja pa beseda ni tekla niti o nekdanji vodji premierovega kabineta Simoni Dimic.

Javnomnenjske raziskave - na eni izmed njih je SD zasedla tretje mesto - je po treba po Pahorjevem mnenju "jemati z zrnom soli". Sicer pa bi bilo po njegovem mnenju sramotno, če bi zaradi rezultatov javnomnenjskih anket spreminjal politiko. Zato poudarja, da ne bo pristal na to, da bo iz strahu pred nepopularnostjo, te ukrepe zaustavil. Kot pravi, tudi tej temi na klavzuri niso posvetili velike razprave.

Sicer pa Pahor svari, da kdor bo s prevelikimi pričakovanji prepričal ljudi na prihodnjih volitvah, bo zelo hitro velik poraženec, ker pričakovanj ne bo mogel izpolniti.