Anne Hathaway Svet24.si

Anne Hathaway o strahu pred koncem kariere: »S ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

Sta William in Kate res tako stroga, kot ju opisuje osebje palače? Odkrito.si

Je Kate pretirano stroga? Tega njeni otroci ne ...

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klavrno: Golobove obljube se po ujmi razblinjajo kot vodni mehurčki (KOMENTAR)

Deli na:
Klavrno: Golobove obljube se po ujmi razblinjajo kot vodni mehurčki (KOMENTAR)

Premier Robert Golob je napovedoval velike reforme, ki pa jim ni kazalo dobro že pred poplavami. - Foto: Vlada RS

Reformam na mnogih področjih, ki jih je kmalu po volitvah napovedal premier Robert Golob, ni kazalo dobro že pred poplavami.

Po poplavah, ki so bile res katastrofalne in so povzročile za nekaj milijard evrov škode (natančna številka še ni znana), se v vladi izgovarjajo, da bodo v prihodnje osredinjeni predvsem na odpravljanje škode in popoplavno obnovo, pri čemer reforme spet prestavljajo v prihodnost. Razblinjajo se kot vodni mehurčki. Hkrati je premier ob »nespodobnih« vprašanjih o tem precej živčen, tudi aroganten.

A na primer dosedanji fiasko pri napovedanem reformiranju zdravstva ni nikakor povezan s poplavami. Zgodba za izvedbo takšnega velikega projekta nesposobnemu kirurgu Danijelu Bešiču Loredanu se je iztekla že pred ujmo. Ne glede na to, da je dobival Golob z vseh strani informacije, da se na ministrstvu za zdravje glede reforme, ki bi naše zdravstvo spet postavile na noge, ne dogaja skoraj nič, je kar dobro leto vztrajal pri Loredanu. Slednjemu je dal celo mesto podpredsednika vlade, v javnosti pa sta vseskozi govorila, da ima minister vso podporo premierja.

Reformam na različnih področjih, ki jih je kmalu po volitvah napovedal premier Robert Golob, ni kazalo dobro že pred poplavami. Po ujmi pa se razblinjajo kot vodni mehurčki.

Vmes so se čakalne dobe celo podaljševale. Namesto da bi na funkcijo končno že prišla oseba, ki bo stvari resno zastavila, se premier izgovarja, češ da stvari pripravlja strateški svet za zdravstvo pod vodstvom kirurga Erika Breclja. Zakaj pa imamo potem sploh ministrstvo? Vloga sveta sploh ni priprava reform, pač pa je svetovalna.

Nič ni niti od davčne reforme niti od sprememb na stanovanjskem področju, pri čemer cele generacije mladih životarijo pri starših ali plačujejo oderuške najemnine. Razpad sistema se dogaja tudi v šolstvu, kjer med drugim zaradi preslabih plač zmanjkuje učiteljev, ki bi sploh poučevali v osnovnih šolah. Je mar vlada za to slepa, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pa povsem preslišano?

Plačno reformo v javnem sektorju so z izgovorom poplav spet prestavili na leto 2025. Resno!? V Tarči smo prejšnji teden slišali poklicnega gasilca iz Novega mesta, da je plača gasilca začetnika tisoč evrov, in ne morejo dobiti ljudi za ta denar. Pozor, to je bruto plača, ne neto! Hkrati v vladi tekmujejo v tem, kdo bo bolj pohvalil požrtvovalno delo gasilcev ob neurjih in poplavah. Golob je spreten govorec, to ga je do zdaj večkrat rešilo pred »nadležnimi« novinarskimi vprašanji. A govorjenje hitro izgublja vrednost, rezultatov pa ni od nikoder.

Še zaostrovanje razmer v gospodarstva utegne sedanjo vlado pahniti prek točke, od koder ni vrnitve.