testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kemis bo sanacija Tojnice stala 200.000 evrov

Deli na:
Kemis bo sanacija Tojnice stala 200.000 evrov

V potoku Tojnica je poginilo veliko rib. - Foto: Bobo

Kemis sanacijo Tojnice, kamor je med gašenjem odtekala onesnažena gasilna voda, načrtuje v tednu s stabilnim vremenom.

Avgust je mesec z najmanj padavinami in z najnižjim pretokom potoka, zato so ga izbrali za realizacijo prve faze sanacije, je za STA pojasnil direktor Emil Nanut. Po prvih ocenah bodo stroški sanacije znašali okoli 200.000 evrov.

V podjetju ocenjujejo, da jim izvedbo sanacije potoka v bližini podjetja, kjer je gorelo, lahko prepreči le izredno slabo vreme, in načrtujejo, da jim bo sanacijo uspelo realizirati. Informacijo o začetku del bodo objavili na spletni strani podjetja, je napovedal Nanut.

Delna odločba agencije za okolje (Arso) po Nanutovih besedah zahteva izločitev onesnaženega mulja od lokacije vdora gasilnih vod v Tojnico pa do mosta čez Tojnico pri Komunalnem podjetju Vrhnika. Od rezultatov uspešnosti sanacije prve faze bo najverjetneje odvisen obseg zahtev v odločbi za drugo in tretjo fazo sanacije.

Ob sanaciji si v Kemisu prizadevajo za konstruktivno sodelovanje z vsemi deležniki, četudi so vrhniški ribiči javno že izrazili pomisleke glede načrta, ki da zajema prekratek odsek. "Kljub morebitnim nasprotnim mnenjem želimo poudariti, da smo program pripravili strokovno in ob upoštevanju, da bo sanacija izvedena na ekološko in ekonomsko najbolj sprejemljiv način," je dejal direktor Kemisa in izpostavil, da treba upoštevati, da je del brežin in struge onesnažen zaradi pretekle dejavnosti, ki se je tu izvajala pred začetkom delovanja njihovega podjetja.

Kemisov sanacijski program zajema sicer tri faze sanacije, delna odločba Arsa pa obravnava le prvo. Druge faze bodo obravnavane po realizaciji prve faze sanacije, je še povedal Nanut.



Arso je v delni odločbi na podlagi predloga sanacijskih ukrepov, ki jih je podal Kemis, odredil ukrepe primerne sanacije. Med drugim mora podjetje med odstranjevanjem sedimenta zagotoviti, da se onesnaževala ne bodo prenašala po potoku navzdol. Prav tako mora podjetje zagotoviti tudi vzorčenje in analizo sedimenta, ki bo po izvedbi ostal v strugi.

O sanaciji okoljske škode, povzročene tlom in biotski raznovrstnosti, ki v delni odločbi ni določena, bo Arso odločil z dopolnilno odločbo. O stroških postopka bo izdan poseben sklep, je še zapisano v delni odločbi.

Arso je sanacijske ukrepe Kemisu naložil na podlagi podatkov Direkcije RS za vode, Zavoda za ribištvo Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave in ostalih inštitucij, s katerimi je Arso v dneh po požaru opravil vzorčenje in analizo vzorcev vode in tal.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja. Gasilci so potrebovali precej časa, da so ga ukrotili in povsem pogasili. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka.

V potoku Tojnica so bile dan po požaru sicer presežene največje dovoljene koncentracije niklja, kobalta, nekaterih spojin trimetilbenzena, policikličnih aromatskih ogljikovodikov ter brezbarvnega strupenega plina - formaldehida, presežene so bile tudi vrednosti atrazina in nonil-fenola.