Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kekci z RTV-ja in Lamprehtove solze v eter

Deli na:

"Morali bi zgraditi novo RTV. Postopoma prenašat kadrovske resurse na nov zavod, starega zapirat." Marko Crnkovič – na twitterju - očitno pozna francoski model organiziranega stečaja RTV. Vodstvo RTV in novinarski sindikalisti pa še kar sanjajo RTV komunizem – ideološko in finančno.

Več novinarskih organizacij ostro protestira proti odločitvi vodstva RTV Slovenija, da bo zaradi vladnega sklepa o nepodaljševanju avtorskih pogodb tudi samo uveljavljalo tako načelo in prekinilo sodelovanje z dolgoletnimi honorarnimi sodelavci. Dopis s svojim stališčem so v vednost poslali tudi generalnemu direktorju RTV Slovenija Marku Filliju.

Pod stališče so se podpisali Sindikat novinarjev Slovenije, Konfederacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikat novinarjev Radia Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije, Sekcija samostojnih novinarjev na RTV Slovenija, Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija, Aktiv novinarjev TVS, Aktiv novinarjev Radia Slovenija in Aktiv novinarjev MMC.

Niti eden od zgoraj omenjenih protestnikov pa ni rekel niti ”Š” od Širca (Majda), ko bi lahko več kot zgolj načeloma vodstvo opozorili, da je njena zaposlitev vsaj nemoralna, če že ni nezakonita. Ženska je skoraj dvajset let tekala od stranke do stranke in od funkcije do funkcije ter pri tem javni zavod poimenovala kupleraj in javna hiša. Potem pa mu je kot ministrica povzročila še za pet milijonov evrov izpada prihodkov. In ta ženska je bila brez problemov zaposlena. Nekaj podobnega je z novim vodjem glasbene produkcije Patrikom Greblom, ki je tako zdaj po volji generalnega direktorja Marka Fillija še v hudem konfliktu interesov, saj kot visok predstavnik SAZAS-a na sodišču zastopa interese te avtorske agencije v visoki, skoraj 22 milijonov evrov visoki tožbi proti RTV. Omenjene novinarske organizacije in aktivi so spet molčali.

Tiho so bili, ko je njihova odgovorna urednica Ksenija Horvat Petrovčič januarja na črno v hišo pripeljala Erika Valenčiča z Mladine, namesto da bi poskrbela za kakšnega svojega honorarca. Potem pa ga je podtaknila vladi med 400 tako imenovanih nujnih primerov, brez katerih programa ne bo.

Molčijo tudi v tako neetičnih in neprofesionalnih dejanjih, kot je na primer še ne pozabljena oddaja Mateja Šurca (soavtorja novinarske peticije 571), kjer je premierja Janšo primerjal s Hitlerjem. Da ne pozabim - potem pa dobil hišno letno nagrado za dobro delo.

Res je, RTV je kot medijska hiša malo posebna ko gre za avtorske pogodbe, a kot kaže sedanja ”komunikacija” vodstva RTV z resornim ministrom Žigo Turkom, le-to noče razumeti, da so časi hudi in da RTV zavod ni tisti, ki bo ostal nedotaknjen, ko gre za odrekanja in varčevanja. Hiša je prevelika, ima preveč zaposlenih in preveč honorarnih sodelavcev. Zaradi sedanjega stanja – poslovnega in programskega – je v resnici primerna za organiziran stečaj po francoskem vzoru. Upam, da na RTV vodstvo ve, kaj to sploh je.

Za primerjavo povejmo, da so vsi javni servisi v Evropi v težavah, a marsikje so že opravili sanacijo – Avstrijci to pospešeno počenjajo, BBC je z zadnjim ukrepom odslovila skoraj 4000 zaposlenih; nekaj let pred tem je programsko in poslovno sanacijo opravila RAI itn. Na Kolodvorski pa sedanje vodstvo meni, da se ne bo nič zgodilo, ker je to pač najbolj udobno! Sanacija, ki jo bo prej ko ne treba pripeljati tudi na RTV, je stresna, konfliktna in nič kaj priljubljena in zakaj bi se Filli, Lombergar in Lampreht s tem ukvarjali? No, saj se jim res ni treba, če nočejo…

Kot kaže pa se je vrh RTV-ja odločil za nadaljevanje vojne z državo in vlado, o čemer priča tudi včerajšnja reakcija direktorja radia Mihe Lamprehta, ki se je dal v eter z dramatičnim sporočilom o tem, kaj vse se bo programskega zgodilo, če bo vladna uredba o prepovedi sklepanja avtorskih pogodb obveljala. Slišati je bilo kot da gre za izredne razmere, a za Lamprehta so izredne razmere že zato, ker je na oblasti koalicija, ki mu ni pogodu. In takšen je tudi njegov radijski program.

Poglejmo še nekaj podatkov! V ljubljanskem osrednjem televizijskem informativnem program je 60 redno zaposlenih in 45 honorarnih sodelavcev, gledanost Dnevnika in Odmevov pa že na kritični meji. V konkurenčni komercialni televiziji je za skoraj 40 odstotkov manj novinarskega kadra, gledanost njihovih informativnih oddaj pa okrog desetkrat višja. Podobno kadrovsko sliko bi našli tudi na radijski strani Kolodvorske. V zavodu RTV je 1970 zaposlenih, pri tem jim pomaga okrog 350 stalnih honorarnih sodelavcev, občasno pa s hišo sodeluje še 700 honorarnih, pogodbenih sodelavcev.

Hočete še več? RTV ima naslednje informativne programe: osrednjega v Ljubljani na TV in radiu; slovenski informativni program v Kopru na televiziji in regionalnem radiu; slovenski informativni program v Mariboru na lokalni televiziji in lokalnem radiu. Če k temu prištejemo še tretji parlamentarni program, potem ima RTV hiša (brez italijanskega in madžarskega radijskega in TV programa) reci in piši sedem informativnih programov. Poslušanost in gledanost teh programov pa je na ravni občinskega glasila srednje majhne slovenske vasi.