Revija Reporter
Slovenija

Kdo vam laže že sedem let: Boris Tomašič, slamnati lastnik Janševe televizije?

Igor Kršinar
35 20.953

26. feb. 2023 20:00

Deli na:

Boris Tomašič, trojni direktor in voditelj na Nova24TV Boris Tomašič na shodu upokojencev.

M24

Trojni direktor in televizijski voditelj strankarske televizije Boris Tomašič se pojavlja na shodih upokojencev, deli avtograme in se fotografira z njimi. Ob ustanovitvi pa jih je televizija, katere največji uradni lastnik je lani postal, nategnila s prodajo ničvrednih delnic, s katerimi so imeli zgolj stroške, zdaj pa še z mesečno naročnino in promocijskimi izdelki. Pišemo, kdo prodaja takšne izdelke.

Nova24TV je od vsega začetka politični projekt prvaka SDS Janeza Janše, njegova osebna strankarska televizija, okoli katere si je ustvaril svoj propagandni imperij. Lastniki se menjajo, Janša pa ostaja glavni odločevalec. Zgolj s 300 evrov vložka je postal eden največjih slovenskih medijskih tajkunov.



Janševa televizija bo kmalu praznovala sedmo obletnico svojega obstoja. Tako že vabi na svojo veselico v športni dom osnovne šole v Stični v občini Ivančna Gorica, katere župan je dolgoletni veljak SDS Dušan Strnad, ki je bil nekaj časa tudi glavni tajnik stranke.

Lani je strankarska televizija dobila tudi novega največjega (uradnega) lastnika. Na skupščini družbe Nova24TV 12. septembra je direktor televizije Boris Tomašič navzoče seznanil, da ima skupno 16,85 odstotka glasovalnih pravic. Razkrivamo, katero madžarsko podjetje mu je prodalo svoj delež in kateri dve ostajata lastnici ter zakaj več ne bomo mogli preverjati, kdo so lastniki družbe.

Pišemo, zakaj je Tomašič zelo verjetno zgolj slamnati lastnik, kdo mu je v preteklosti posodil denar za delnice, kako je vseskozi povezan z SDS in kako je povezan z Pavlom Ruparjem, ki pripravlja vseslovenske shode upokojencev.

Razkrivamo tudi, kako se je pod novo upravo Telekoma spremenil položaj Nova24TV in kaj se v zvezi z novo pogodbo naokoli hvali Tomašič, koliko javnih sredstev je dobila strankarska televizija od svojega nastanka ter kakšen je zadnji odgovor ljubljanskega tožilstva glede ukrepanja zaradi hujskanja k oboroženemu uporu proti vladi.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24