Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Kdo vam laže" Tomašiča prijavili policiji: v oddaji pozivi k oboroženemu uporu proti oblasti

Deli na:
"Kdo vam laže" Tomašiča prijavili policiji: v oddaji pozivi k oboroženemu uporu proti oblasti

Boris Tomašič v Kdo vam laže - Foto: YouTube

DZ je danes odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v DZ preko delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine.

Poleg tega bodo preiskovali sume nezakonitega vplivanja nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov, javnih agencij in javnih skladov ter gospodarskih družb s kapitalsko naložbo države, ki jo upravlja Slovenski državni holding, v medijih, ki jih izdajajo omenjeni izdajatelji.

Predlog o sestavi in imenovanju preiskovalne komisije bo pripravila mandatno-volilna komisija DZ. Preiskovalno komisijo bo, kot so načelom dogovorjeni predlagatelji, vodila poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, je dejala danes ob robu seje. Kot je poudarila, ima namreč nekaj izkušenj s področja medijev, 25 let je delala kot novinarka, pokrivala je tudi več preiskovalnih tem.

Sama upa, da bo komisija začela z delom že pred parlamentarnimi počitnicami, v nasprotnem primeru pa takoj z začetkom jeseni. Po njenih besedah imajo tudi že pripravljen nabor prvih prič, a jih danes še ni želela razkriti. Pričakuje pa, da bodo vse poslanske skupine imenovale svoje člane v komisijo, SDS pa "člana, ki ni obremenjen s kakršnim koli lastniškim deležem v teh medijih, ki jih bomo preiskovali".

Parlamentarna preiskava se bo osredotočila na vprašanje odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti ali z državnim deležem, in sicer Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola, je dejala predstavnica koalicijskih poslanskih skupin kot predlagateljic Mojca Šetinc Pašek (Svoboda).

Po njenih besedah pri podjetju Telekom obstajajo sumi nezakonitega vplivanja političnih funkcionarjev na člane uprave in nadzornike, da so sklenili pogodbo o določitvi višine nadomestila za razširjanje televizijskih programov paketa MS TV v omrežje Telekoma, na tej podlagi pa so bila potem izplačana nadomestila družbi Nova TV24. Gre za sum, da za to konkretno pogodbo ni bilo ustrezne pravne podlage, prav tako naj ne bi bila ekonomsko utemeljena in sklenjena v poslovnem interesu družbe Telekom, je pojasnila.

Poleg tega naj bi preiskava po njenih navedbah razjasnila vse sume in okoliščine glede morebitnega vmešavanja v slovenske volitve iz tujine. V zadnjih letih se je v Sloveniji namreč okrepila vloga medijskih lastnikov iz Madžarske, ki so povezani z vladajočo madžarsko stranko Fidesz.


V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SD podprli sprožitev parlamentarne preiskave, ki bo sistematično zbirala dejstva, preučila odločitve in presodila o morebitni politični odgovornosti na omenjenem področju. Hkrati bo lahko tudi izpostavila pomanjkljivosti ureditve, ki omogoča izigravanje pravil, so poudarili.

Po navedbah Levice bodo preiskovalno komisijo med drugim zanimale okoliščine pri financiranja poslovanja družb NovaTV24.si, Nova hiša, Nova Obzorja Založništvo in TVAdria in ali je pri tem prišlo do nezakonitega financiranja stranke SDS iz tujine. Za nemoteno delovanje Nove24TV, Demokracije in drugih medijev, povezanih s SDS, morajo denimo madžarski poslovni subjekti iz kroga Viktorja Orbana vanje vsako leto vložiti na milijone evrov, so menili.

V poslanski skupini Svoboda pa so spomnili, da je bila v prejšnjem mandatu DZ odrejena parlamentarna preiskava o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v NKBM s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Preiskava naj bi ugotovila tudi politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS, vendar pa preiskovalna komisija ni sprejela končnega poročila.

V SDS so po drugi strani menili, da gre pri odreditvi preiskovalne komisije za zastraševanje "nepravih" medijev in posameznih direktorjev državnih podjetij. Izrazili so bojazen, da gre za napoved vsem novim in neodvisnim medijem, da jih bodo uničili, če ne bodo delali po nareku levo usmerjene politike in gospodarstva. Zahteva koalicije je v smislu lova na čarovnice, so ocenili.

V NSi so medtem izrazili upanje, da bo parlamentarna preiskava dosegla svoj namen in da bodo njene ugotovitve poštene. Želijo, da ne bo zlorabljena za prazne politične boje in da bo na koncu pripravljeno tudi ustrezno končno poročilo, ki bo odražalo dejansko stanje preiskovanega področja.

Današnjo izredno sejo DZ so sicer ob obravnavi te točke prekinili po tistem, ko je Šetinc Paškova predvajala posnetek iz oddaje Kdo vam laže? na televiziji Nova24TV, na katerem je eden eden od klicateljev v studio pozval k oboroženemu uporu proti aktualni oblasti, voditelj Boris Tomašič pa je njegov klic pospremil z besedami: "Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli."

Na policiji sicer zaradi varstva osebnih podatkov primera ne komentirajo, so pa v odzivu za STA zapisali, da so z izjavami že seznanjeni in preverjajo obstoj morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška. Pri tem bodo sodelovali tudi s pristojnim državnim tožilstvom.