Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo skuša »abortirati« Tonina? Kaj je bilo v ozadju te predvolilne manipulacije

Deli na:
Kdo skuša »abortirati« Tonina? Kaj je bilo v ozadju te predvolilne manipulacije

Foto: Bobo

Matej Tonin pojasnjuje, da NSI nima v programu zakonske prepovedi splava.

»Sem za to, da se oteži pravica do splava,« je bil naslov intervjuja s prvakom NSI Matejem Toninom v tiskani izdaji Večera predprejšnjo soboto. Na spletnem portalu pa je drugačen: »Na tem svetu je bila konkurenca vedno dobro.« Na mladega politika se je usul plaz kritik, v ženski reviji so ga »abortirali«, v Financah je urednica pozvala na vračanje politike, ki ženskam jemlje njihove pridobljene pravice, seveda so se zaradi izjave zgražali tudi Toninovi politični nasprotniki na levici.

Toda kaj je Tonin v resnici rekel o tej občutljivi temi? Novinarka Kristina Božič, ki se sicer ne ukvarja s političnimi strankami, ga je vprašala, ali bi ustavna pravica do izbire in telesne nedotakljivosti, pravica do splava ostala del osnovnih zdravstvenih storitev. Za krščanskega demokrata je tako vprašanje uničujoče: karkoli bo odgovoril, se bo tik pred volitvami zameril določenemu krogu volivcev.

Odgovoril je previdno, da z ženo pričakujeta tretjega otroka in da sta imela ultrazvok: »To je bilo še v roku, ko bi lahko naredila splav. Ko vidiš tega človeka, kako se premika in mu bije srce, nimam srca, da bi rekel …« Novinarka ga je prekinila in vztrajala pri svojem vprašanju. Tonin je odgovoril: »Ali naj se splav financira iz javnega denarja? Nisem za to, da se splav z zakonom prepove, ker to nič ne reši. Sem pa zelo za to, da se oteži pot do splava in da to ni rutinski poseg, ko prideš in greš, ampak da sta vsaj dve stopnji.«

Foto: Bobo

Božičeva ga je nato poučila, da ti že obstajata: obisk osebnega ginekologa, pogovor s socialno delavko, obisk ginekološke klinike … Tonin se je skliceval na drugačne informacije zavoda Živim, zato je dodal: »Splav bi otežil in ne bi ga financiral iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.« S tem se intervju konča.

Tonin pravi, da je bila novinarka manipulativna: »V življenju sem dal kar precej intervjujev. Kaj takega, kot se mi je zgodilo z Božičevo, pa še nikoli. Na nobeno vprašanje mi ni dovolila odgovoriti do konca. Stalno mi je vpadala v besedo. Pri vprašanju splava, ki je izjemno občutljivo, je objavila samo en stavek mojega odgovora, čeprav sva o tej temi govorila najmanj pet minut. Na mojo izrecno prošnjo za pisno avtorizacijo intervjuja me je gladko zavrnila.«

V uvodnem tekstu je celo zapisala, da reforma našega zdravstvenega sistema jemlje pravico do splava: »To je čisti fake news. Povedal sem ji, da nisem za to, da se splav z zakonom prepove, ker to nič ne reši. Novinarka tega v tiskano verzijo seveda ni zapisala.« Tonin prizna, da je živel v prepričanju, da je splav rutinski poseg, zato se je zavzel za nekaj, kar že imamo.

Postavlja se mu vprašanje, kaj je bilo v ozadju te manipulacije. Morda si je del leve politične opcije želel onemogočiti Janeza Janšo tako, da bi NSI izpadla iz parlamenta, četudi je zanje bolj sprejemljiva desnosredinska stranka. Zanimivo pa je, da iz te Toninove ponesrečene izjave ni delala cirkusa ministrica za delo in socialo iz vrst SD Anja Kopač Mrak.