Revija Reporter
Slovenija

Kdo lahko več ponudi poslancem SMC: Počivalšek ali Erjavec? Kaj bo storila Janja Sluga, če ji Janša ponudi ministrstvo za kmetijstvo?

Igor Kršinar

18. dec. 2020 6:00 Osveženo: 7:03 / 18. 12. 2020

Deli na:

Predsednik Zdravko Počivalšek in poslanci stranke SMC

Facebook

Po odhodu Desusa iz Janševe vlade spopad za poslance SMC. Danes naj bi se z njimi srečal njihov predsednik, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je včeraj že sporočil, da bo SMC vztrajala v koaliciji: »Sedaj je čas za operativno in vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj.«

Dodal je še, da podpira izvajanje koalicijske pogodbe in obvladovanja krize: »To bom zagovarjal na organih stranke in v pogovoru s poslansko skupino. Dovolj je bilo igric, še bolj organizirano moramo zagristi v delo, da rešimo zdravstveno situacijo in začnemo z gospodarskim okrevanjem.«

Po včerajšnjem odhodu Desusa iz Janševe vlade se bo danes s svojo poslansko skupino srečal tudi predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je tudi kandidat za novega mandatarja koalicije KUL. Ker sta sklep o odhodu iz koalicije podprla tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša in poslanec Jurij Lep, zvestobo stranki pa naj bi v izjavi medijem obljubil tudi podpredsednik DZ Branko Simonovič, je pričakovati, da bo podobno storil tudi poslanec Ivan Hršak, ki je najbolj navijal za Erjavčevo vrnitev na čelo stranke.

Prejšnji teden so štirje poslanci Desusa (poleg Jurše, Hršaka in Simonoviča še Robert Polnar) Erjavcu sicer dali vedeti, da bodo v primeru izstopa stranke iz koalicije zapustili poslansko skupino. Vse pa se je spremenilo, ko so prvaki strank KUL zagotovili Jurši, da podpirajo njihovega predsednika za mandatarja. Tako edino Polnar še vztraja v podpori Janševi vladi, pa še njega naj bi danes izključili iz stranke.

Brez Desusa ima vladna koalicija le še 41 poslancev, skupaj s Polnarjem, tremi poslanci SNS Zmaga Jelinčiča in poslancem madžarske narodnosti Ferencem Hortvathom pa 46. Po drugi strani pa ima opozicija koalicija KUL skupaj s štirimi Desusovimi poslanci 43 glasov. Za menjavo vlado jih tako potrebuje še najmanj tri ali štiri (če bi tik pred glasovanjem odstopil Počivalšek in iz DZ vrgel Gregorja Židana, ki je iz SMC prestopil v SD).

Tako se začenja vojna za poslance SMC – ali jim bo dal boljšo ponudbo Erjavec ali Počivalšek. Poslance najbolj zanima dokončanje mandata do rednih volitev oziroma da ne bo predčasnih volitev, kar jim lahko obljubita oba. Erjavec jim lahko zagotovi uvrstitev na skupno listo z Desusom na rednih volitvah, saj je SMC kot stranka mrtva, predsedniku DZ Igorju Zorčiču pa ohranitev funkcije tudi pod novo koalicijo.

Po drugi strani pa lahko Janja Sluga v primeru prestopa v koalicijo KUL izgubi položaj vodje poslanske skupine, za kar prejema precej boljšo plačo, kot če bi bila navadna poslanka. Razen če v koalicijo KUL prestopi večina poslancev SMC in oblikujejo samostojno poslansko skupino. Slišati pa je tudi špekulacije, da premier Janez Janša lahko Slugovi ponudi položaj kmetijske ministrice, potem ko ga bo izpraznil sedanji minister Jože Podgoršek iz vrst Desusa.

Usoda vlade je tako v rokah poslancev SMC. Če bodo zvesti Počivalšku, bo Janševa vlada ostala vsaj še nekaj mesecev, če ne kar do konca mandata. Če pa bo Erjavec bolj prepričljiv, potem naj bi že naslednji teden opozicija vložila konstruktivno nezaupnico in kmalu po novem letu bomo dobili novo vlado.

Od vložitve nezaupnice do glasovanja mora po poslovniku državnega zbora poteči od 48 ur do sedem dni. Če jo bodo vložili v ponedeljek, bodo lahko poslanci o novem mandatarju glasovali v sredo, 23. decembra, na 30. obletnico plebiscita, če jo bodo vložili v torek ali sredo, pa se bodo morali zbrati v tednu med božičnimi in novoletnimi prazniki.