mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zbogom, Karl: Aleksandra Pivec je nova predsednica DeSUS! Zanjo glasovalo 143 delegatov, Erjavec dobil le 80 glasov

Deli na:
Zbogom, Karl: Aleksandra Pivec je nova predsednica DeSUS! Zanjo glasovalo 143 delegatov, Erjavec dobil le 80 glasov

Aleksandra Pivec je nova predsednica stranke DeSUS. - Foto: Bobo

Ministrica Aleksandra Pivec je na današnjem kongresu DeSUS v Ljubljani po napetem boju za vodenje stranke premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Poraženi predsednik je že napovedal odstop z mesta ministra za obrambo.

Pivčeva je v nagovoru takoj po izvolitvi dejala, da ji je v izjemno čast in veselje, da so ji izkazali zaupanje. "Resnično sem vesela in ganjena," je dejala in se delegatom zahvalila za zaupanje. Kot je dejala, vodenje DeSUS prevzema s ponižnostjo in odgovornostjo.

Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive, ki čakajo prihodnje generacije.

Foto: Bobo - Delegati na kongresu DeSUS med glasovanjem.

Zadnje prepričevanje delegatov

Trije kandidati za predsednika stranke DeSUS so v kongresnih nagovorih poskušali delegate prepričati s svojim pogledom na vodenje stranke in na potrebna prizadevanja za njen ponoven vzpon. V ospredju je bila napoved odločnejšega zavzemanja za izboljšanje položaja starejših ter za spremembe v zdravstvu, želijo pa si tudi poenotenja v stranki.

Kongres DeSUS poteka od 10. ure, po predstavitvenih nagovorih kandidatov za predsednika in podpredsednike stranke so se začele tajne volitve. Delegati so si lahko končno privoščili tudi normalen obrok, potem ko so zaradi kongresa ostali brez kosila.

Javnosti manj znani kandidat za predsednika, pravnik Borut Stražišar je nastopil z naslovom programa Za dolgoživo družbo. Opozoril je, da živimo v resnih časih, ki terjajo jasne ideje in koncepte. Vsi problemi namreč po njegovem mnenju izvirajo iz tega, da v družbi zlasti na tem področju nismo postavili jasnih konceptov in idej.

Kot je pojasnil, je njegov namen s kandidaturo stranki ponuditi alternativni program, saj da mora DeSUS s programom pripraviti zgodbo, s katero bodo nastopili na volitvah. "Brez te zgodbe, samo s spiskom želja, ki ga imate v sedanjem programu, oprostite, ste odpisana stranka," je bil do ponudbe v stranki kritičen Stražišar.

Izpostavil je zlasti slabšanje položaja starejših ljudi in opozoril na diskriminacijo starejše generacije, ki da nastopi že po 45. letu. Prepričan je, da bi potrebovali ministrstvo za dolgoživo družbo in poseben proračunski sklad, ki bi pokrival razliko v pokojninski blagajni.



Kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec je dejala, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke. Opozorila je na padec javnomnenjske podpore stranki v zadnjih letih, česar ne gre podcenjevati. Stranka ne sme biti zadostna sama sebi, temveč mora biti odprta, vključujoča, bolj povezana in povezovalna, je še poudarila.

Izpostavila je nekaj ključnih točk iz svojega programa, med drugim zavzemanje za ureditev dolgotrajne oskrbe, za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu in za demografski sklad. Njena zaveza je, da že letos ustvarijo pogoje za to, da se z januarjem 2021 najnižje pokojnine dvignejo nad prag revščine, da se ponovno uvede seniorska olajšava in ukinejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki bi ga nadomestili z bolj solidarnim prispevkom, ki bi vključeval dolgotrajno oskrbo. Zavzela se je tudi za dvig invalidskih in ureditev kmečkih pokojnin ter za ureditev dvojnega statusa upokojencev.

Nujno je, ocenjuje, redno in izredno usklajevanje pokojnin, ki mora potekati skladno s pokojninsko zakonodajo, in povrnitev zaostankov pri usklajevanju pokojnin. Meni še, da je današnji kongres prelomnega pomena za stranko in ves politični prostor.

Podobno ugotavlja predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki se poteguje za peti mandat. Po njegovi oceni prihajajo prelomni trenutki: "Imamo manjšinsko vlado, ves čas nad nami visijo parlamentarne volitve. Zelo pomembno je, da bi kongres stranko povezal, združil in povečal zaupanje."

Povzel je trdo delo stranke v vladi in opozoril, da ni vedno lahko doseči ciljev. DeSUS je namreč po njegovem mnenju motnja v političnem prostoru, saj uresničitev programa zahteva veliko proračunskih sredstev. Tako je priznal, da je včasih spopad v koaliciji močnejši kot spopad z opozicijo.

Ob tem je poudaril, da so programi lahko lepi in se lepo slišijo. A če ne prideš v DZ in v vlado, programa ne moreš izvajati. "Tudi sam se zavedam, da sem v letih, ko bo treba počasi razmisliti, komu zaupati vodenje te stranke. Ampak ne tistemu, ki piše najlepše programe in ima najlepše izbrane besede, ampak tistemu, ki je sposoben stranko vsakič pripeljati v parlament," je dejal.

Sicer pa Erjavec meni, da ima DeSUS odličen program, in ne vidi potrebe, da bi imeli jeseni programski kongres, ki ga je napovedala Pivčeva.

Če bo izvoljen, bo za ponedeljek sklical izvršni odbor stranke, na katerem bo predlagal, da takoj vložijo zakon o demografskem skladu in tudi zakon glede vdovskih pokojnin. Strinjal se je z nekaterimi ocenami, da izgubljajo zaupanje upokojencev, ker se preveč prilagajajo koaliciji. A je obenem posvaril, da tudi padec vlade prinaša negativne posledice, zlasti na gospodarstvo.