Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nataša Markovič: Katke ni več, da bi povedala, kako jo je zdravnik zapacal. Družina pa je ostala brez dohodka in brez mamice (KOLUMNA)

Deli na:
Nataša Markovič: Katke ni več, da bi povedala, kako jo je zdravnik zapacal. Družina pa je ostala brez dohodka in brez mamice (KOLUMNA)

Nataša Markovič, novinarka - Foto: Adrijan Pregelj

Frida je stara šest let. Še verjame v zobno miško, dedka Mraza, pravljice in čudeže. Fridino mamico, 44-letno Katko so v četrtek pokopali na ljubljanskih Žalah. Fridin brat Tibor se je zaprl vase, težko komunicira z okolico; pri šestnajstih letih, v obdobju najlepših skušnjav, v dobi samoiskanja in na križpotjih odraščanja, ko bi se naskrivaj še privil k mami, težko razume, zakaj ravno njegove ni več.

Katka ni statistika v tabeli raka na materničnem vratu. Ni. In ni prav, če jo bodo tja uvrstili. Katka je statistika v tabeli zdravniških napak! A ta tabela pri nas ne obstaja! Kot je v intervjuju za Reporter dejal dr. Dušan Keber, se zdravniške napake v Sloveniji skrijejo pod preprogo. Vsaj 500 na leto naj bi jih bilo. Bodo skrili tudi Katkin primer? Njo je zašuštral ginekolog iz ZD Ljubljana. Katka ga je zaradi ginekoloških težav od leta 2018 do leta 2021 obiskala trinajstkrat. Pa nikoli ni pomislil na smrtno bolezen. Štiri leta ji ni vzel obveznega brisa. Junija 2022, pol leta pred smrtjo, je Katka zapisala: »V tistih urah, ko mi je ginekolog delal ultrazvok, pa ni videl tumorja, bi lahko stekla bistvena razlika v mojem zdravljenju. Imel je sto možnosti, da bi pomislil na raka. Ni mi bilo treba priti do zadnjega stadija. Hočem dokazati, da je bil rak tam, samo on tega ni videl.«

Slovenija ne pozna sistema penalne odškodnine, kot jo imajo v tujini. Tam je povsem normalno, da nekdo brez predolgih postopkov dobi pravično denarno vsoto zaradi zdravniške napake. Pri nas se ugotavljata dejanska materialna ali nematerialna škoda.

Zdravnik je v pozi vsevednega samodržca in v maniri naučene mantre le ponavljal recepte za antibiotike in kreme, ki uravnavajo floro. Ko se je Katki zdravje zelo poslabšalo, jo je poklical in vprašal, ali ga bo tožila?! Po telefonu je po besedah Katke in njenega moža priznal, »da je ves čas razmišljal v napačno smer in da bi imela več možnosti za ugodnejši razplet, če bi jo prej poslal na urgenco.« Katka je junija 2022 le stežka prišla do odvetnika, čeprav denarja ni imela. V napredovalnem stadiju bolezni je vztrajala, da si želi odškodnino za otroka, če se ji kaj zgodi. In zgodilo se je, kot je slutila.

Ni pričakovati, da bi se, čeprav Frida še verjame vanj, v tem primeru brez sojenja zgodil čudež in bi ZD Ljubljana oz. zavarovalnica za otroka primerno poskrbela. Prav bi bilo, da bi nekdo udaril po mizi in ta čudež udejanjil s hitro poravnavo. Da se družina izogne dolgotrajnim sodnim postopkom, obujanju bolečih spominov in novim travmam. Katke namreč ni več, da bi povedala, kako jo je zapacal. Družina pa je ostala brez dohodka in brez mamice. Zaradi napake zdravnika, ki je že imel nadzor.

Katka je shranila kupe dokumentacije, e-mailov, prošenj za preglede in zdravljenje. Prav dokumentacija bo najpomembnejši dokaz, če se izkaže, kot je trdila pred smrtjo: »Da je šlo za odstopanje od profesionalnih standardov, strokovnega ukrepanja, skrbnosti in pazljivosti. Da je šlo za zdravniško napako, opustitev zdravljenja in škodo,« ki se je končala z njeno smrtjo. Dokumentacijo bi morali zahtevati tudi na zdravniški zbornici. Da bi preučili primer, če si zares želijo preprečevati škodljive dogodke v zdravstvu in preprečiti takšne dogodke. Dvajset let namreč govorijo o preprečevanju škodljivih dogodkov, kakor zavijejo zdravniške napake, in sicer po vzoru Velike Britanije. Tam so za sistem neodvisnih preiskovanj najeli letalskega strokovnjaka Keitha Conradija, ki bo jutri na to temo na zdravniški zbornici predaval slovenskim zdravnikom. Že sedem let vodi oddelek za preiskave varnosti v zdravstvu, ki deluje v okviru britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Zdravnik je v pozi vsevednega samodržca in v maniri naučene mantre le ponavljal recepte za antibiotike in kreme, ki uravnavajo floro. Ko se je Katki zdravje zelo poslabšalo, jo je poklical in vprašal, ali ga bo tožila?!

Kako pa pri nas delujejo odvisne in neodvisne zdravniške preiskave. Spomnimo se samo zadnje. V primeru zamenjave pacientov v Celju je notranja preiskava pokazala: »Da se je usodna zamenjava zgodila ob sočasnem dovozu obeh hudo bolnih starostnikov v istem reševalnem vozilu – ob vpisu na obravnavo oziroma ob predaji bolnikov med reševalcema in bolnišnico.« Torej preiskava, ki jo je naredila bolnišnica sama, ni izključila krivde drugih, recimo reševalcev. Dva meseca kasneje, 30. decembra 2022 pa je zunanja, neodvisna preiskava ministrstva ugotovila, da je bila krivda izključno na bolnišnici: » Komisija tako z veliko verjetnostjo ugotavlja, da je do zamenjave prišlo v prostorih triaže bolnišnice.«

Slovenija ne pozna sistema penalne odškodnine, kot jo imajo v tujini. Tam je povsem normalno, da nekdo brez predolgih postopkov dobi pravično denarno vsoto zaradi zdravniške napake. Pri nas se ugotavljata dejanska materialna ali nematerialna škoda. Kakšna bo v primeru 44-letne mamice, ki je umrla zaradi počasi rastočega, a nepravočasno odkritega tumorja, ni jasno. Kako bodo zdaj ovrednotili odškodninski zahtevek, ki je bil vložen v času Katkinega življenja, ko je še verjela, da bo preživela? Kakšna finančna vrednost je sploh pravična za dva otroka?

Zdravstvene institucije imajo v Sloveniji za primer zdravniške strokovne napake, ki je v nasprotju s strokovnimi standardi, sklenjena zavarovanja z zavarovalnicami. Do pred kratkim so bila to zavarovanja 250 tisoč evrov, vse drugo pa je krila zdravstvena ustanova. Nekaj primerov so rešili z mediacijami, največ pa kar na dolgotrajnih postopkih na sodiščih, ki so se končali tudi s poravnavami. Ena višjih odškodnin zaradi zapleta pri porodu v postojnski porodnišnici je bila 800 tisoč evrov, ki jo je dosodilo koprsko sodišče. Takrat se je razvila žolčna debata o tem, da je treba zdravnike zaščititi. Da niso nezmotljivi in da so napake del vsakdana. Katkinega zdravnika prav zato ne imenujemo.

Zdravniški poklic je prav zaradi odgovornosti poseben. Zdravnike moramo zato razumeti v njihovih zahtevah po boljših razmerah, najboljši diagnostični opremi, potrebah po izobraževanju v tujini, tudi po višjih plačah. Večina med njimi opravlja delo po vseh etičnih in profesionalnih standardih. Vendar pa se na tem mestu sprašuje, koliko pa je vredna njihova napaka? In koliko Katkino življenje? In koliko izobraževanja, rast, oprema, duševno zdravje dveh življenj – Tiborja in Fride?