nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

Winona Ryder Keanu Reeves Odkrito.si

Winona in Keanu sta poročena skoraj 30 let!

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Slovenija

Katastrofa v DSO Ajdovščina: okuženih kar 116 stanovalcev, večina zaposlenih, ki je že prebolela okužbo, cepljenje zavrača

Deli na:
Katastrofa v DSO Ajdovščina: okuženih kar 116 stanovalcev, večina zaposlenih, ki je že prebolela okužbo, cepljenje zavrača

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Na sredinem vnovičnem testiranju zaposlenih in bolnikov na internističnih oddelkih šempetrske bolnišnice, ki ga zadnje dni pesti izbruh okužb z novim koronavirusom, so potrdili 12 novih okužb. Ob opravljenih 146 testih PCR so odkrili šest pozitivnih med bolniki in šest med zaposlenimi, so danes sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko.

Skupno se je od vdora virusa v belo cono bolnišnice na teh oddelkih doslej okužilo 26 bolnikov. Vsi so bili takoj premeščeni na covidni oddelek, ki je urejen v prostorih stare bolnišnične stavbe. Ta trenutno zdravijo že 61 bolnikov, kar je največ v tej bolnišnici od izbruha epidemije. Pet od teh bolnikov je v intenzivni enoti, je navedla strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Razmere v bolnišnici so zaostrene, zaradi številnih okužb med zaposlenimi, skupaj jih je že več kot 30, so potrebne stalne reorganizacije dela in prilagajanje trenutnim razmeram. Vse nenujne posege in preglede zato odpovedujejo, a, kot je zagotovila strokovna direktorica bolnišnice, bodo vsi, ki bodo pomoč zares potrebovali, to tudi dobili.

V sporočilu so v regijskem štabu CZ za Severno Primorsko še zapisali, da je položaj glede okužb zaskrbljujoč praktično v celotni regiji. V zadnjem tednu se je epidemiološka slika drastično poslabšala. Največ okuženih je sicer v dveh domovih za starejše, in sicer v Ajdovščini in Tolminu. V Domu starejših občanov Ajdovščina je kar 116 aktivnih okužb med stanovalci in 37 med redno zaposlenimi. V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo pa je pozitivnih 53 stanovalcev in dva zaposlena.Od konca decembra, ko se je v ajdovskem domu pojavila sploh prva okužba, je zbolelo kar 129 oskrbovancev. Od tega je bilo 81 cepljenih s prvim odmerkom zadnje dni leta, 48 pa se jih ni cepilo. V tem obdobju je v domu zbolelo tudi 44 redno zaposlenih. Od teh so se trije cepili s prvim odmerkom, kar 41 pa se jih ni, čeprav so imeli možnost za to, so zapisali. Sedem so jih že vrnili na delo, a je pomanjkanje kadra v domu že kritično. Vodstvo je zato že zaprosilo za pomoč druge domove v regiji in širše, je sporočila direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

Število aktivno okuženih narašča tudi v mestih in vaseh, primeri okužbe pa so razpršeni.

V sredo se je na Severnem Primorskem nadaljevalo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Skupno so opravili 318 testov, pozitivnih je bilo 20, torej 6,29 odstotka vseh. V Novi Gorici pa so danes začeli cepljenje starejših, ki niso nastanjeni v domovih.

Loading...