Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

igor zorčič Svet24.si

Zorčič predlagal razrešitev seje z glasovanjem ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

trovati, živi-kamni, romunija Odkrito.si

Trovanti - živi kamni iz Romunije

Tinkara Kovač Odkrito.si

Kdo bo nastopil na letošnjih Melodijah morja in ...

Slovenija

»Karantanski« panter pod kljukastim križem: simbol slovenskega predsedovanja EU spominja na znak štajerskih nacistov

Deli na:
»Karantanski« panter pod kljukastim križem: simbol slovenskega predsedovanja EU spominja na znak štajerskih nacistov

Medalja nacističe organizacije Steirischer Heimatbund - Foto: thirdreichmedals.com

Med protokolarnimi darili, s katerimi naj bi Slovenija počastila predsednike držav in vlad, bodo po poročanju POP TV tudi srebrni manšetni gumbi z logotipom črnega panterja – grba Karantanije, ki naj bi bil tudi logotip slovenskega predsedovanja EU.

Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) v imenu vlade kupuje 50 manšetnih gumbov za izbrance, ki naj bi Slovenijo predstavili v najlepši luči. Toda zgodovinarji, ki se podrobneje ukvarjajo s karantanskim obdobjem opozarjajo, da panter sploh ni bil simbol slovenske kneževine Karantanije.

Karantanija je namreč obstajala v 8. stoletju, ko heraldičnih simbolov in grbov sploh še ni bilo, medtem ko so grb panterja, kot pravi zgodovinar dr. Miha Kosi z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa, začeli uporabljati šele v 11. stoletju v nemški dinastiji Spanheimov, preko katerih je postal začasni grb Koroške, pa tudi grb Štajerske, ki ga uporablja še danes.


Črn karantanski panter pa je izmišljotina pokojnega ekonomista Jožka Šavlija, je pojasnil dr. Andrej Pleterski, ki se ukvarja s proučevanjem staroslovanske zgodovine. Zato bo, kot pravi, če ga bo Slovenija izbrala za uraden logotip predsedovanja, to sramota za našo državo.

Še več, grb s panterjem so med drugo svetovno vojno uporabljali v nacistični raznarodovalni organizaciji Steierische Heimatbund, ki je želela ponemčiti Slovence na Spodnjem Štajerskem, ki jo je Hitler priključil k svojemu velikonemškemu Reichu.

Štajerski grb je poleg napisa nemške organizacije »krasil« še kljukasti križ, zato lahko le upamo, da bo naše ministre v vladi srečala pamet in bodo kot simbol slovenskega predsedovanja izbrali kakšen bolj slovenski simbol bodisi grb celjskih grofov ali pa Triglav, ki ga imamo tudi v svojem državnem grbu.

Loading...