nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaplja na vedru – film o škofu dr. Jožefu Smeju na Senovem

Deli na:
Kaplja na vedru – film o škofu dr. Jožefu Smeju na Senovem

Foto: Bobo

Duhovnik Janez Turinek, sicer tudi član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica, je konec prejšnjega tedna v župnišču na Senovem gostil večer, na katerem je bil predvajan dokumentarno-igrani film o škofu dr. Jožefu Smeju Kaplja na vedru.

Film o škofu Smeju, ki bo letos 15. februarja praznoval 95. rojstni dan, prikazuje dve zgodbi: eno, ki jo pripoveduje škof in drugo, ki jo pripoveduje odigrana zgodba In ste me sprejeli izpod peresa Božjega služabnika Alojzija Kozarja, v kateri je v obliki prisrčne zgodbe opisal duhovno podobo nekdanjega soboškega župnika, kasnejšega škofa Smeja. Filmsko pripoved dopolnjujejo številni pričevalci. Kaplja na vedru je sicer naslov pesmi in škofove pesniške zbirke.

Poleg škofovske službe se je škof Smej ukvarjal z znanstvenim delom in literaturo, posvečal se je predvsem raziskavam kulturne in slovstvene zgodovine Prekmurja, prekmurskega jezika, književnosti in politike. O filma sta spregovorila tudi njegova ustvarjalca, režiser David Sipoš in izvršna producentka Jolanda Pinterič. Predstavila sta nastajanja filma in svoje pozitivno doživljanje Prekmurja, dobrote in odprtosti prekmurskih ljudi ter poseben občutke, ki se v človeku vzbudijo, ko je v stiku s škofovo duhovno veličino škofa, so sporočili predstavniki VSO Krško - Kostanjevica na Krki.

Kot pojasnjuje izvršna producentka Jolanda Pintarič, ji je škof, ko ga je opazovala že v stolni cerkvi, predstavljal avtoriteto, h kateri je res stežka pristopila, da bi ga vprašala za sodelovanje pri dokumentarnem filmu o njem samem. Sodelovanja se je najprej otepal. Ko je rekel, da nima časa, ga je vprašala, ali ve, zakaj obstaja čas. To je bilo malce provokativno vprašanje, ki pa ga je pritegnilo bolj, kot je pričakovala. Z iskrivim nasmeškom in pogledom jo je vprašal: »No, povejte.« »Čas obstaja zato, da se ne zgodi vse naenkrat.« Ta Einsteinov izrek mu morala potem napisati na platnico nekega zbornika, ki ga je imel pri sebi, in to je odtehtalo: »No, dobro. Kdaj pa je snemanje?«