duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

mario-fafangel Necenzurirano

Zakaj je vlado spet zapustil Mario Fafangel

Profimedia Madonna Odkrito.si

Tako razkošno vilo si je v času koronavirusa ...

potresna ogroženost 1000 let Odkrito.si

Ali Slovenijo čaka rušilni potres?

Slovenija

"Kanibal" Jože P. Damijan: osramotil se je z mandatarstvom, zdaj pa bi pohrustal volivce levice?

Deli na:
"Kanibal" Jože P. Damijan: osramotil se je z mandatarstvom, zdaj pa bi pohrustal volivce levice?

Jože P. Damijan - Foto: Bobo

Po neuspešni konstruktivni nezaupnici se je pojavilo tudi vprašanje prihodnosti koalicije ustavnega loka. Njen prvi kandidat za mandatarja Jože P. Damijan, ki se je pozneje umaknil Erjavcu, je namreč napovedal ustanovitev nove stranke na levi sredini in s tem razburil preostale.

Ugotovil je, da je leva sredina preveč razklana in da šest strank »kanibalizira« isti politični prostor. Zdaj pa naj bi torej sam ustanovil še sedmo. Seveda poznavalci razmer sploh ne verjamejo, da bi Damijanu lahko tudi dejansko uspelo ustanoviti svojo stranko, tudi če mu bo ali pa zlasti če mu bodo pri tem pomagali ljudje iz kroga propadlega politika Gregorja Golobiča, npr. Stojan Pelko, ki ga vsepovsod spremlja kot senca.

Zaradi njega so bili nejevoljni tudi v opoziciji, zato so si oddahnili, ko se je pojavil Erjavec, saj z Damijanom verjetno ne bi dobili niti dodatnega poslanca iz Desusa, kvečjemu bi kakšnega svojega izgubili. Vendar pa je SMC že dolgo klinično mrtva, podobno se je politični samomor z glasovanjem poslancev zgodil tudi Desusu, tako da se je politični prostor na levi sredini zožil na štiri stranke: LMŠ in SAB kot bolj sredinski, SD in Levica pa bolj levi. Morebitna Damijanova stranka bi volivce prej spet zmedla, kot pa konsolidirala ta prostor.

Ne glede na izid glasovanja o konstruktivni nezaupnici ostajajo štiri stranke KUL povezane. Pred njimi so tri interpelacije: najprej proti ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju, nato proti šolski ministrici Simoni Kustec in še proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju. Ker bodo glasovanja javna, bodo takrat poslanci Desusa dokončno razkrili, ali podpirajo vlado ali opozicijo. Njihove volivce je že pred volitvami 2018 pritegnila Stranka Alenke Bratušek, ki lahko zaton Desusa izkoristi za svojo rast.

Loading...