900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Franc Kangler proti kriminalistom: padel še en primer, rezultat že 16:0 za Kanglerja

Deli na:
Franc Kangler proti kriminalistom: padel še en primer, rezultat že 16:0 za Kanglerja

Franc Kangler - Foto: Bobo

Sklicujoč se na vrhovno sodišče, ki je razveljavilo pravnomočno sodbo v prid nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, se je tožilstvo po poročanju včerajšnje izdaje časnika Večer odločilo tudi za umik obtožnega predloga v zgodbi okrog tržnice, kjer se je kot podkupnino omenjalo umetniško delo slikarja Mersada Berberja.

Čeprav je uspela s pritožbo zoper sodnikovo odločitev, ki je v prid Francu Kanglerju letos zavrgel obtožni predlog, kjer se je kot podkupnino omenjalo sliko, je tožilka konec avgusta tudi v tej zgodbi odstopila od pregona, piše Večer.

Februarja je okrajni sodnik zavrgel obtožni predlog zoper njega z utemeljitvijo, da "iz opisa dejanja v obtožnem predlogu ne izhaja, kdaj in kje naj bi Kangler prejel sliko, čeprav so bili zoper njega opravljeni številni prisluhi". Sodnik je s sklepom o zavrženju obtožbe tožilstvu še sporočil, da mora državni tožilec skrbno proučiti, ali so zbrani dokazi zadostni za morebitno obsodbo obdolženca - in šele takrat vložiti obtožbo, saj te odgovornosti ne more prevaliti na sodišče.

Vendar tožilka Romana Kac z njim ni delila mnenja, da zbrani dokazi niso dovolj za dokazovanje očitka, da je bila slika podkupnina. Zoper sklep o zavrženju obtožnega predloga se je pritožila in ga tudi zrušila. Višji sodniki so sklep razveljavili in okrajnemu sodišču naložili, da mora o primeru odločati znova. A se to ne bo zgodilo, ker je tožilstvo sodišču prižgalo zeleno luč za ustavitev postopka. Na poziv okrajnega sodišča, naj se izjasnijo o nadaljnjem vztrajanju glede očitkov v zvezi s sliko, je tožilstvo konec avgusta po poročanju Večera odgovorilo, da umikajo obtožni predlog zoper Kanglerja tudi v tem primeru.



To pa zato, ker je medtem že postalo znano, kako je sodišče odločilo o Kanglerjevi zahtevi za varstvo zakonitosti, s katero je rušil pravnomočno pogojno kazen na sedem mesecev zapora. Vrhovni sodniki so to sodbo razveljavili zaradi kršitve določbe 154. člena zakona o kazenskem postopku, ki govori o hrambi izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov. Zavzeli so namreč jasno stališče, da se morajo izsledki prikritih ukrepov dve leti po njihovem izvajanju uničiti, če državni tožilec prej ne začne kazenskega pregona. Kanglerju so prisluškovali do 10. novembra 2009 in ker je tožilstvo (tudi) v aferi Tržnica zahtevo za preiskavo vložilo po preteku prekluzivnega dveletnega roka, teh dokazov ni več mogoče uporabiti.

Berberjevo olje na platnu je za 12.803 evrov kupilo zdaj že propadlo podjetje Konstruktor VGR, ki je gradilo tržnico, kriminalisti pa so sliko, ki so jo maja 2011 zasegli v hišni preiskavi na Kanglerjevi posesti v Zimici, prepoznali kot podkupnino Kanglerju v zameno za to, da je spomladi 2010 kot župan na seji mestnega sveta vložil proračunsko dopolnilo, s katerim je omogočil, da je občinsko podjetje Tržnica Maribor najelo finančni lizing v višini dvanajst milijonov evrov. Najelo ga je pri družbi Hypo Leasing, ki je poprej od Konstruktorja pridobilo stavbno pravico na parcelah novozgrajene tržnice in je nato - po prepričanju policije - pričelo zaračunavati bistveno višjo najemnino.

Kriminalisti so za Kanglerja odprli celo serijo (pred)kazenskih postopkov, ki jih je tožilstvo združilo v 21 primerih. Če bi merili Kanglerjev rezultat proti kriminalistom po športno, je ta po pisanju Večera trenutno 16:0, saj se je prav toliko postopkov dokončno izteklo Kanglerju v prid. Odprtih je samo še pet primerov.