Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kangler: Gre za klasično politično zlorabo policije, pa tudi tožilstva

Deli na:
Kangler: Gre za klasično politično zlorabo policije, pa tudi tožilstva

Foto: Boris Cipot

»Kaj naj rečem,« je po skoraj poltretji uri prebiti v razpravni dvorani Okrožnega sodišča v Murski Soboti dejal nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

»Občutek ni slab, verjamem, da bo sodnica Natalija Pavlič Goldinskij prisluhnila našim zahtevam in izločila dokazno gradivo, ki se je v sodnih spisih znašlo tako rekoč protipravno,« je dejal in spomnil na znana dogajanja, povezana s preiskovalnim sodnikom Janezom Žirovnikom in nekdanjim tožilcem Borisom Marčičem.

Prepričan je v politično zlorabo policije, ki je hišne preiskave opravila po odredbi preiskovalnega sodnika Žirovnika, za kar se je ta odločil zgolj na osnovi nekega anonimnega klica. Kanglerju so odrekli pravico do izbire svoje priče, kar mu zagotavlja zakon, ki bi bila prisotna na kraju hišne preiskave in da so kriminalisti zaplenili dokumentacijo na mestni občini, ne da bi imeli ustrezno sodno odredbo.

»Gre za klasično politično zlorabo policije, pa tudi tožilstva.« Tudi danes je Kangler sodnici Nataliji Pavlič Goldinskij podrobno pojasnil, da za vsemi sodnimi konstrukti stoji sodnik Janez Žirovnik. Preveč moteč naj bi mu postal v času, ko je kot poslanec DZ in član preiskovalne komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi službami, Žirovnik pa pomočnik direktorja Sove, opozarjal na številne nepravilnosti v delovanju Sove, zato je med njima velikokrat prišlo do hudih sporov. »Bil sem mu trn v peti, » je dejal Kangler.

Menda so mariborski sodniki preveč zasedeni, zato Kangler pred soboškimi sodniki

Franc Kangler se je pred sodnico Natalijo Pavlič Goldinskij znašel skupaj z soobtoženima Milico Simonič Steiner, tedanjo direktorico mestne uprave in Viljemom Eisenhutom, vodjo urada za komunalo. Vse tri obtožnica bremeni zlorabe položaja pri obnovi mariborske tržnice.

S Konstruktorjem VGR, ta danes že propadli gradbinec je gradil novo tržnico, je bila sklenjena pogodba, po kateri je stroške prestavitve komunalnega kolektorja občina prevzela na svoja ramena, s čimer naj bi Konstruktor VGR pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 640 tisoč evrov. Kangler očitke zavrača, ker da je le podpisal pogodbo, pod katero so se prej podpisali štirje občinski uradniki.

Njegov zagovornik odvetnik Peter Žnidaršič pa je bil zelo odločen pri svoji zahtevi, da se zaradi kršitve zakonov v predkazenskem postopku, izloči vrsta dokazov. Pri tem je navedel, da je policija prepise telefonskih prisluhov opravila brez sodne odredbe in da je še naprej razpolagala z listinami,ki bi jih morala po koncu predkazenskega postopka predati tožilstvu, to pa preiskovalnemu sodniku.

In ker hoče priti zadevi do dna, bo odvetnik Žnidaršič od sodnice zahteval, da kot priče povabi sedanjega generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ki je bil takrat na čelu PU Maribor in nekdanjega tožilca Borisa Marčiča. Na sodnici Nataliji Pavlič Goldinskij je, da najprej odloči o zahtevah obrambe o izločitvi protipravno pridobljenih dokazov in na tej osnovi odloči, v katero smer bo peljala proces.