kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kandidat za ministra Han s podporo matičnega odbora: 10 glasov za, 4 proti

Deli na:
Kandidat za ministra Han s podporo matičnega odbora: 10 glasov za, 4 proti

Matjaž Han meni, da je treba narediti "slovensko mednarodno poslovno zgodbo", ki bo v tujini povezala slovenske športnike, raziskovalce, diplomate in gospodarstvenike. - Foto: STA

Odbor DZ za gospodarstvo je danes predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana ocenil kot ustrezno. Vprašanja so se med drugim nanašala na napovedane spremembe pri obdavčitvi, zagotavljanje kadrov, državno lastništvo v turizmu, ukrepanje ob draginji. Sam napoveduje posvetovanje in dialog z deležniki.

Odbor je mnenje, da je bila predstavitev ustrezna, sprejel z 10 glasovi za in štirimi proti.

Han je v predstavitvi dejal, da bo za uspešno soočanje z izzivi potrebno sodelovanje vseh. Poudaril je pomen socialnega dialoga in napovedal njegovo krepitev. Med prioritetami je navedel boljši dostop do virov financiranja, bolj učinkovito poslovno okolje in večja učinkovitost upravnih postopkov. Izpostavil je povezanost gospodarstva, turizma in športa, slednji naj bi v ta resor prišel po spremembi zakona o vladi, ter nujnost krepitve teh področij.

Več vprašanj opozicije se je nanašalo na napoved sprememb nedavno uveljavljenega zakona o dohodnini. Han je dejal, da se bo boril, da olajšave, ki pomagajo gospodarstvu delovati, hkrati pa nimajo velikega učinka na državni proračun, ostanejo. Glede splošne dohodninske olajšave - nova vlada naj bi ustavila njeno nadaljnje zviševanje, kar predvideva veljavni zakon - je dejal, da mora država imeti tudi denar za interveniranje, če je treba.

Tudi znižanje obdavčitve pri oddajanju premoženja v najem, kar prav tako določa veljavni zakon, se mu ne zdi smiselno, saj da najemniki nimajo nič od tega. Bi se mu zdela pa smiselna razprava o spremembi obdavčitve objektov, ki jih podjetniki potrebujejo za opravljanje dejavnosti, glede obdavčitve podjetij je med drugim tudi menil, da bi bilo treba subvencionirati prispevke za razvojna delovna mesta.

"Ni pa vse odvisno od mene," je o razpravi na vladi glede davkov priznal Han in glede moči v ministrskem zboru dejal, da si status vsak ustvari sam - s tem, kako dela, kakšne rezultate in stališča ima. "Predvsem pa moraš biti človek, ljudje ti morajo zaupati," je poudaril.



Strinjal se je s spraševalci, da so velika težava gospodarstva primerni kadri, in se zavzel za spremembe v izobraževalnem sistemu, med drugim glede sistema vajeništva. Glede 30-urnega delovnega tedna ima tudi sam pomisleke, je pa potrebna razprava, pravi in ocenjuje, da bi bil za določena delovna mesta takšna možnost privlačna. Prav tako se je strinjal, da bi bila potrebna posebna posvetovalna skupina, ki bi ministrstvu pomagala glede težav avtomobilskega grozda.

Velik izziv bo energetska in prehranska draginja. Glede nadzora cen je menil, da bo treba na ravni vlade oblikovati poseben svet, ki bo proučil, kako lahko država ustrezno reagira in zaščiti potrošnike, ne da bi hkrati gospodarstvo pahnila v rdeče številke.

O državnem lastništvu v turizmu meni, da bi določeno premoženje moralo ostati v državni lasti in da bi ga morali upravljati strokovnjaki - pri tem se zavzema za široko razpravo o prihodnji usmeritvi glede tega dela gospodarstva -, poudarja pa nujnost izboljšanja pogojev v panogi tako za zaposlene kot podjetnike. Glede letališča v Portorožu, na katero se je nanašalo eno od vprašanj, je dejal, da ne razume, zakaj se zapleta pri sprejemanju državnega prostorskega načrta.

Han je v izjavi medijem po seji izrazil zadovoljstvo, da je razprava na odboru pokazala, da lahko imajo politiki različna mnenja, da pa lahko ta mnenja stremijo k istemu cilju - da bo državi bolje. Članom odbora se je zahvalil za vse sugestije in ocenil, da bo potreboval njihovo pomoč.

Glede ekipe na ministrstvu je dejal, da so določena kadrovska vprašanja že rešena, da pa bodo pogovore nadaljevali v naslednjem tednu in da bo javnost o vsem pravočasno obvestil.