Revija Reporter
Slovenija

Kako so selili predsedniško pohištvo z Danilom Türkom

Biserka Karneža Cerjak

9. mar. 2017 7:33 Osveženo: 8:26 / 25. 4. 2024

Deli na:

Le nekaj mesecev za tem, ko je Danilo Türk postal predsednik republike, so v predsednikovem uradu že hiteli z nakupom stilnega pohištva in nove informacijske opreme.

Lahko smo brez skrbi. V Uradu predsednika RS zatrjujejo, da v njihovih prostorih nimajo nobenih kosov pohištva iz nekdanjega Federalnega zbirnega centra, kamor so bile po koncu druge svetovne vojne prepeljane dragocenosti premožnih Slovencev. Najstarejši posamezni kosi presegajo zgolj starost štirideset let, večina pohištva je stara le nekaj let. Zadnji večji nakup je bil leta 2008, ko so bile naloge predsednika republike zaupane Danilu Türku.

Pohištvo je bilo kupljeno pri podjetju Stilles iz Sevnice, s priloženega seznama pa je razvidno, da je šlo za 26 kosov, od tega za dva stilna stola in dvosed Laura, štiri tabureje, enajst mizic, dve nizki omarici, štiri pisalne mize, za ogledalo in vitrino. Po zapisu iz poročila računskega sodišča je urad za del stilnega pohištva plačal 10.297 evrov, nato še 4374 evrov; pri prvem naročilu so se izognili postopku javnega naročanja. Poleg stilnega je bilo takrat kupljeno še pisarniško pohištvo, za kar je bilo porabljenih 20.878 evrov. Tudi v tem primeru so se izognili javnemu naročanju.

Sliši se neverjetno, a vendar je res. Po koncu mandata, ko se je Türk moral preseliti v delno opremljeno pisarno bivšega predsednika na Železni cesti 14 v Ljubljani, je prišlo novo presenečenje. Na njegovo zahtevo je bilo iz urada na novo lokacijo prepeljanih kar 48 kosov pohištva (stoli, sedežna garnitura, konferenčna miza s stoli, pisarniška miza, pisarniški stoli), tudi informacijska oprema (računalniki, zasloni, tiskalniki). Ko so pisarno bivšega predsednika po enem letu spet zaprli (Türk je bil v njej od 31. decembra 2012 do konca leta 2013), je bilo vse pohištvo ter informacijska oprema, kot so nam zagotovili v uradu, znova prepeljano v Urad predsednika republike.