Revija Reporter
Slovenija

Kako sem kupil nitrilne rokavice za 14-krat nižjo ceno kot država: moje so stale 5,8 centa za kos

Igor Kršinar

26. apr. 2020 11:43 Osveženo: 17:12 / 26. 4. 2020

Deli na:

Reporterjev novinar Igor Kršinar z rokavicami, kakršne je država drago preplačala.

Igor Kršinar

POP TV je včeraj objavila informacijo, da je država za 1,6 milijona nitrilnih rokavic, ki jih je poslovnež Joc Pečečnik nabavil iz Kitajske, plačala okoli 1,5 milijona evrov. Kos rokavic naj bi stal 97 centov oziroma 80 centov, če odštejemo stroške letalskega prevoza.

Sam sem popolnoma enake rokavice kupil preko spleta pri enem od slovenskih podjetij in za sto kosov odštel 5,80 evra. Šlo je za dva paketa po 50 rokavic. Posamezni kos me je torej stal 5,8 centa. Če bi tudi država rokavice kupila pri istem podjetju kot jaz, bi jih tako dobila za 14-krat nižjo ceno.

Spletna trgovina, kjer rokavice prodajajo po občutno nižji ceni od Kitajcev

Ker je bilo prodajalec podjetje Konik iz Slovenj Gradca, jaz pa živim v Medvodah, poleg tega pa mi je vlada prepovedala potovati v druge občine, sem moral plačati še poštnino, ki me je stala dodatnih 3,60 evra. Tako je ob prodajalcu zaslužila še državna pošta.

Za dodatek moram povedati, da so se le nekaj dni za tem, ko mi je poštar dostavil rokavice, na vladi izmislili, da rokavice za vstop v trgovine in lekarne niso več obvezne, a prav zaradi njihovega prejšnjega predpisa sem si ji bil prisiljen nabaviti.