Revija Reporter
Slovenija

Kako je novi Demos postal novi fake news časnika Delo: zlorabili naj bi tako Tonina kot Peterleta

Igor Kršinar

25. jan. 2018 6:00 Osveženo: 15:20 / 25. 1. 2018

Deli na:

NSI ne ustanavlja novega Demosa. Zapis v sobotnem Delu se je izkazal za fake news oziroma lažno novico.

Vodja poslanske skupine NSI Matej Tonin Delovi novinarki Suzani Kos ni govoril o ustanavljanju novega Demosa, ampak o programskem kongresu NSI, na katerem naj bi predstavili deset programskih točk, okoli katerih želijo pridobiti čim širšo podporo. Tonin je še povedal, da so za pogovore odprti z vsemi, priznal pa, da si z Levico težko predstavlja vsebinsko usklajevanje, glede SDS pa, da je zaenkrat porušeno zaupanje.

Vse skupaj se je izkazalo za manipulacijo, v katero so na Delu vpletli še Marjana Šarca, ki se mu je najprej zdela ideja o novem Demosu zanimiva, nato pa je zavrnil skupno listo z NSI in SLS. O nikakršni skupni listi ni bilo govora niti o Marjanu Šarcu ne. Zlorabili so tudi Lojzeta Peterleta, ki je potrdil svoje pripravljenost za sodelovanje pri povezovanju desnih strank. 

Zlorabili so tudi Lojzeta Peterleta, ki je potrdil svoje pripravljenost za sodelovanje pri povezovanju strank.

Bobo

Razumljivo je ideja o novem Demosu pod patronatom NSI razburila SDS, zlasti ker ta v omenjenem projektu ne bi bila dobrodošla. Tako je jasno, kakšen je bil namen Delove manipulacije: poglobiti spor med SDS in NSI, hkrati pa promovirati Šarca, da bi se lahko utrdil kot »žlahtna desnica«.

Šarec je sicer za POP TV povedal, da si ne predstavlja vlade z Janezom Janšo, zato pa ne izključuje možnosti, da bi bil njegov koalicijsko partner Dejan Židan oziroma SD. Da je bil Šarec pred ustanovitvijo lastne stranke član Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića se je kar pozabilo.

NSI je zavrnila vabilo za sodelovanje na javnih tribunah Zbora za republiko.

Dejstvo je, da je NSI pred letom dni predstavila idejo o tako imenovanem tretjem stebru, okoli katerega naj bi se povezale stranke v političnem prostoru med levico in SDS. V okviru te pobude so na sedežu NSI stekli pogovori s SLS, Novo ljudsko stranko, Glasom za družino in Bojanom Dobovškom (pred kratkim je ustanovil stranko Dobra država), ki pa niso obrodili posebnih sadov.

Prvak SLS Marko Zidanšek je pričakoval skupno listo z NSI, vendar brez Franca Kanglerja (NLS), Aleš Primc (GOD) je zahteval vključitev SDS oziroma Janeza Janše, NSI pa je govorila o koaliciji strank, ki vsaka samostojno nastopa na volitvah, s čimer je soglašal tudi Dobovšek. Zato je tudi tokratno pobudo, povezano s programskih kongresom NSI, verjetno treba razumeti v tem kontekstu.

Po drugi strani pa NSI zadnja leta vztrajno zavrača sodelovanje v projektih pod pokroviteljstvom SDS. Tako je denimo zavrnila vabilo za sodelovanje na javnih tribunah Zbora za republiko, kjer bodo 14. marca poleg prvaka SDS Janeza Janše nastopili tudi prvaki SLS Marko Zidanšek, GOD Aleš Primc in NLS Željko Vogrin. Predsednice NSI Ljudmile Novak ne bo med govorniki. Spomini na žvižganje na shodu pred dvema letoma so še zelo živi.

VEČ PRIHODNJI PONEDELJEK V NOVI ŠTEVILKI REVIJE REPORTER