Revija Reporter
Slovenija

Kako je lastnikom KD Group padla sekira v med

Nenad Glücks

3. jun. 2018 7:35 Osveženo: 7:46 / 03. 6. 2018

Deli na:

Lastniki finančnega imperija, ki ga je ustvaril nedavno umrli Matjaž Gantar, se lahko po prejemu kupnine za Adriatic Slovenica znajdejo med najbogatejšimi Slovenci.

Le dva meseca po smrti Matjaža Gantarja, prvega imena finančne skupine KD Group, so se lastniki odločili za prodajo zavarovalnice Adriatic Slovenica italijanski zavarovalniški skupini Generali. Za zavarovalnico so sklenili prodajno pogodbo v znesku 245 milijonov evrov, posel naj bi bil končanv drugi polovici leta po pridobitvi potrebnih regulatornih soglasij.

Gre za dragulj v kroni KD Group, v sklopu zavarovalnice so bili tudi KD Skladi. Adriatic Slovenica je v zadnjih letih na letni ravni dosegla od 10 do 13 milijonov evrov čistega dobička, lani pa so imeli 292 milijonov evrov prihodkov.

Ob Gantarjevih svojcih so večji lastniki KD Group še Aleksander Sekavčnik, Tomaž Butina in Sergej Racman. Koliko bo kateri od njih prejel od kupnine 245 milijonov evrov, ni znano, lastništvo imajo namreč preneseno na različne firme v davčnih oazah. Matjaž Gantar je pred leti svoje premoženje prenesel na družinsko fundacijo na Nizozemske Antile. Največji lastniki KD Group so firme Mig AM Plus s Cipra (19,6 %), Caranthania Investments iz Luksemburga (17 %) in Soroli Invest s Cipra (13,7 %).

Glede na visok znesek kupnine, ki bo prišla s prodajo Adriatic Slovenica, bi lahko sklepali, da bodo omenjeni razpolagali s premoženjem, ki jih bo uvrstilo na lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Na lanskoletni lestvici revije Manager ima stota uvrščena na lestvici premoženje, vredno 20 milijonov evrov.

Na mestu predsednika upravnega odbora KD Group je Aleksander Sekavčnik, po prodaji zavarovalnice pa je po pisanju časnika Finance možnih več različic nadaljnje usode. Skupina bo imela veliko več premoženja kot finančnih obveznosti. Po plačilu dolgov naj bi jim ostalo okoli sto milijonov evrov in drugo premoženje.

Vprašanje je, ali se bodo delničarji odločili za nadaljevanje poslovanj, ali pa bodo družbo likvidirali in si izplačali denar. Morda bodo okrepili nepremičninsko dejavnost, saj imajo že zdaj firme KD Kvart, Dri Naložbe in Šumijev kvart.