stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je Janša širil fotomontažo in zmerjal SD z lažnivci iz ukradene vile, nato pa je svojega šefa nehote razkrinkala Nova24TV

Deli na:
Kako je Janša širil fotomontažo in zmerjal SD z lažnivci iz ukradene vile, nato pa je svojega šefa nehote razkrinkala Nova24TV

Janez Janša je na Twitterju objavil zajem zaslona s Facebook profila poslanca SD Sama Bevka, ki naj bi dokazoval, da je zaradi tihotapljenja migrantov prijeta vinska kraljica Lidija Mavretič pomembna članica SD. A zajem zaslona je bil zelo nespretno narejena fotomontaža, Janšo pa so nazadnje nehote razkrinkali kar njegovi lastni mediji.

Mediji pod okriljem SDS se nekdanjo Lidijo Mavretič nadvse trudijo povezati s stranko SD, na katere listi je leta 2004 celo kandidirala za evropsko poslanko. Trenutna povezanost Mavretičeve s SD je nejasna, a Janševi mediji so prejšnji teden objavljali »dokaze«, da je še vedno aktivna in celo pomembna članica. Pri tem jim je pomagal tudi prvak SDS Janez Janša s svojim prispevkom k širitvi lažnih novic.

Janša je na Twiterju objavil domnevni zajem zaslona s Facebooka Sama Bevka, v katerem je poslanec SD 10. aprila lani pisal o kongresu stranke pred državnozborskimi volitvami. Janševa objava je bila opremljena s fotografijo sestanka, na katerem na nasprotnih straneh mize sedita prvak SD in tedaj še kmetijski minister Dejan Židan ter Lidija Mavretič. Janša se je s tem tvitom odzval na izjavo stranke SD, ki vztraja, da Mavretičeva ni članica stranke in da od leta 2004 ni več aktivna v SD.

»V ukradeni vili lažejo kot pes teče ...in vam gledajo v oči,« je ob tem »dokazu« tvitnil Janša. A zajem zaslona je vse prej kot dokaz laganja SD. Je obupne kakovosti in neoster, nerazumljivo slab za leto 2019. Med fotografijo in Bevkovo objavo je tudi vidna temnejša črta, kakršne na Facebookovih objavah ni – videti je, kot da bi nekdo čez izvirno fotografijo prilepil drugo, za SD obremenilno fotografijo.


Še bolj neposrečena je izbira fotografije, ki očitno ni nastala na sestanku na kongresu SD, temveč na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga je do lani vodil Židan. Dokaz? Najdemo ga na Facebook profilu Dejana Židana, ki je fotografijo objavil septembra 2017, ko je pisal o pripravah na Sejem vina in žganih pijač v Hongkongu.

Sejma se je novembra 2017 ob Židanu udeležilo več slovenskih vinarjev, med njimi tudi Mavretičeva (v Hongkongu je predstavljala znamko Vino Kraljica), ki je 13. septembra 2017 s še nekaj člani slovenske odprave prišla na sestanek na ministrstvo. Prvaka SDS je še isti dan, ko je na Twitterju širil fotomontažo, na laž postavil portal Nova24TV.si, ki je objavil zajem zaslona z Židanovega profila. Na njem je ista fotografija kot v Janševem tvitu, a v drugačnem, pravem kontekstu.

Vseeno je Nova24TV.si v isti novici, ko je objavila pravi zajem zaslona, objavila še lažni zajem zaslona iz Janševega tvita in ob tem pripisala »Lidija Mavretič se je očitno udeleževala srečanj stranke SD.« Očitno ne avtorja članka ne urednika portala ni zmotilo, da je ista fotografija uporabljena v različnih kontekstih.

Izvirna in prava Bevkova objava na Facebooku res razkriva, da je bil poslanec SD skupaj z Lidijo Mavretič aprila 2018 na kongresu SD v Cankarjevem domu v Ljubljani. A v Bevkovi objavi ni nobene fotografije z Mavretičevo, pravo tako v zapisu poslanca SD ni dokaza, da je nekdanja vinska kraljica visoka članica SD, ki bi celo sodelovala pri sestavi programa stranke. A nekdo si je domnevno tihotapko tako zelo želel povezati s vrhom SD, da je spacal okorno fotomontažo in jo spravil na družabna omrežja. Je Janša vedel, da gre za fotomontažo? Tega ne moremo reči, gotovo pa je zelo sumljivo objavo nekritično širil med svojimi sledilci.

Da gre za fotomontažo, je Janšo opozoril tudi tiskovni predstavnik SD Denis Sarkić. "Ko predsednik SDS @JJansaSDS laže, potvarja resnico, objavlja zmanipulirane slike iz družbenih omrežij, ko njegovi podrepniki delajo 24ur na dan nove lažnive zgodbe v strankarskih medijih in lažejo tako nagnusno, da že sami verjamejo v laži, potem je jasno, da jim ni več pomoči!" je Sarkić napisal na Twitterju, ob tem pa prilepil še zajem zaslona prave Bevkove objave brez fotografije Mavretičeve.