DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je država Faili in Ahmedu Pašiću dala 241.000 evrov za projekt integracije migrantov

Deli na:
Kako je država Faili in Ahmedu Pašiću dala 241.000 evrov za projekt integracije migrantov

Faila Pašić Bišić - Foto: Bobo

Društvo Up, ki ga vodita zgolj dve osebi, Faila Pašić Bišić in njen brat dr. Ahmed Pašić, je prejelo kar 241.172,18 evra za projekt pomoči migrantom.

Še pred tremi leti je Društvo up ustanoviteljice Faile Pašić Bišić prejelo za delovanje 1130 evrov iz jeseniške občinske blagajne. Le kako je mogoče, da je bilo istemu društvu samo dve leti kasneje zaupano kar 241.172,18 evra?

Denar, ki ga dejansko upravljata dva sorodnika, poleg aktivistke in humanitarke Faile Pašić Bišić še njen brat in prav tako znani aktivist dr. Ahmed Pašić, ki sicer z družino že leta živi v Singapurju, je bil dodeljen društvu na podlagi javnega razpisa ministrstva za notranje zadeve.

Gre za sredstva Sklada za azil, migracije in vključevanja ter sredstva proračuna RS. Denar je namenjen izvedbi projekta Pomoči pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito, zanj pa je očitno dovolj usposobljeno še do nedavnega širši javnosti dokaj neznano Društvo Up.


Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj je ob številnih vladnih ustanovah, kot je Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov ter drugih nevladnih in humanitarnih organizacijah, kot sta Karitas in Rdeči križ, zgolj enemu samemu društvu, kjer o vsem dejansko odločata le dve osebi, tretja pa le na papirju, nenadoma zaupano toliko sredstev?

Kot je razvidno iz objave v Uradnem listu z dne 18. avgusta 2017 ter iz spletne strani ministrstva za notranje zadeve projekt sofinancira Evropska unija, torej se mora del sredstev še vedno zagotoviti iz proračuna Slovenije. Pogodbo z izbranim prijaviteljem, v tem primerom Društvom Up, je sklenil Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.

Društvu je poleg izvajanje pomoči prosilcem za mednarodno zaščito pri njihovi nastanitvi in oskrbi zaupano še izvajanje operativne pomoči in socialna integracija prosilcev ter zagotavljanje kvalitetnega preživljanja prostega časa prosilcev. Uresničevanje projekta se je začelo 1. januarja letos in do trajalo do 31. decembra leta 2020.

Kaj lahko se zgodi, da se bodo sredstva porabila že prej, a verjetno nič zato, kajti v tem primeru si društvo in z njim Faila Pašič Bišić lahko obeta nova sredstva ali pa vsaj ponovno sodelovanje pri naslednjem podobnem projektu.