reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je Boris »NeMaramButlov« Tomašič razjezil Janšo in sam postal največji »butl« na Nova24TV

Deli na:
Kako je Boris »NeMaramButlov« Tomašič razjezil Janšo in sam postal največji »butl« na Nova24TV

Prvak SDS Janez Janša in Boris »NeMaramButlov« Tomašič - Foto: Bobo

Odkar je prvak NSI Matej Tonin odpovedal poslušnost prvaku SDS Janezu Janši in napovedal tretjo pot oziroma konstruktivno opozicijsko politiko, skorajda ne mine dan brez Janševega napada na NSI in njene veljake. Razjezil ga je tudi intervju s Toninom v oddaji Kdo vam laže? na strankarski televiziji Nova24TV, po katerem se je obregnil celo ob svojega paradnega voditelja Borisa Tomašiča, sicer največjega lastnika televizije in trojnega direktorja, televizije, spletnega portala in revije Demokracije.

»Včeraj se je Matej Tonin pri Ne maram butlov (Borisu Tomašiču –op. p.) dvakrat zlagal. SDS si na začetku mandata ni hotela prisvojiti vse nadzorne funkcije. NSI (ki ima 8 poslancev, SDS pa 27) smo ponudili KNOVS, tako kot leta 2018. Vendar so od samega začetka vztrajali, da izbirajo prvi in sicer pri vodenju najpomembnejše KNJF, ki da jo mora voditi Vrtovec. Ki jo je potem z glasovi vladnih poslancev tudi prevzel. Zakaj? Žal tudi voditelj oddaje ni znal postaviti bistvenega vprašanja,« je tvitnil Janez Janša.

Tomašič se je nato takoj v naslednji oddaji (prejšnji ponedeljek) »posul s pepelom« in se začel opravičevati, ker je, kot je sam rekel, »butasto« spraševal Tonina: »Kako sem mogel biti tak butl, da ga nisem vprašal, zakaj NSI vodi obe nadzorni komisiji, SDS pa nobene?« Podobno kot so v časih komunistične partije, katere član je bil Janša, sprejemali partijsko kritiko in se zanjo javno pokesali.

Vsekakor se Tomašič tako kot njegov vrhovni vodja in nadurednik spreneveda, po drugi strani pa ni mogel vedeti za domnevno Janševo ponudbo NSI, ker o njej tudi nihče drug ni vedel, celo v NSI ne, saj je skoraj zagotovo sploh ni bilo. Od maja lani, ko se je vnel spor med SDS in NSI zaradi razdelitve mest v odborih, nihče ni omenil, niti Janša ne, da naj bi SDS ponudila NSI vodenje komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS).

Kot pravijo v NSI, sta se na začetku mandata o razdelitvi komisij pogovarjala takratna vodja poslanskih skupin, v imenu SDS Jelka Godec in v imenu NSI Jožef Horvat. Bilo je v času, ko je prejšnja vlada še opravljala tekoče posle, Janša kot premier, Tonin pa kot obrambni minister. Tako naj bi Godčeva sporočila Horvatu, da dogovora ne bo, saj »naš šef hoče obe komisiji«.

Zato so se v NSI dogovorili z novo koalicijo pod vodstvo Roberta Goloba, da so v odloku za razdelitev parlamentarnih delovnih teles zapisali, da komisija za nadzor javnih financ (KNJF) pripade NSI, za njenega predsednika pa so izvolili Jerneja Vrtovca, takrat še ministra za infrastrukturo v odhajanju.

Dogovor je Janšo tako razbesnel, da SDS ni hotela imenovati nobenega člana v nadzornih komisijah, nekaj časa tudi v druge ne, tudi podpredsednika državnega zbora so izvolili pozneje, tako KNOVS sploh ni začel z delom, dokler ga novembra skladno z dogovorom z vladajočo koalicijo niso začasno prevzeli poslanci NSI.

Več v prihodnji številki Reporterja, naprodaj v ponedeljek.