dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Ana Maria Mitič Njena.si

Ana Maria Mitič znova v voditeljske čevlje

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako ga je rešil SMS Jožeta Možine o Janezu Zemljariču

Deli na:
Kako ga je rešil SMS Jožeta Možine o Janezu Zemljariču

Foto: Bobo

Roman Leljak oproščen, Ksenija Horvat Petrovčič pa bo plačala 2336 evrov sodnih stroškov.

Višje sodišče v Ljubljani je v celoti ugodilo pritožbi Romana Leljaka in obsodilno sodbo spremenilo v oprostilno, hkrati pa zasebni tožnici, nekdanji odgovorni urednici TV Slovenija Kseniji Horvat Petrovčič, naložilo plačilo vseh sodnih stroškov: 1294 evrov pravdnih stroškov s prve stopnje in še 1040 evrov stroškov pritožbenega postopka, vse bo morala poravnati v 15 dneh, sicer sledijo zamudne obresti.

Okrajno sodišče je Leljaku naložilo, da mora Horvatovi plačati 3500 evrov z zamudnimi obresti od 27. januarja 2012 ter preklicati izjavo, da je želel dokument, ki naj bi bil pomemben za razjasnitev umora Stjepana Crnogorca, ki ga je leta 1972 zagrešila SDV, predložiti v oddaji Tarča, vendar mu to ni bilo dovoljeno, ker je tisti dan Horvatovo poklical Janez Zemljarič in so se tam dogovarjali, kako, na kakšen način. To je Leljak izjavil na seji parlamentarne komisije za človekove pravice, ko je obravnavala udbovske umore.

Višje sodišče je upoštevalo Leljakovo pritožbo, da je imel utemeljen razlog verjeti v resničnost sporne izjave, predvsem v tistem delu, kjer se nanaša na Zemljariča. Po oddaji Tarča mu je namreč poslal SMS-sporočilo Jože Možina, v katerem je zapisal: »Off info. Na dan Tarče je Zemljarič po telefonu govoril z urednico TVS Ksenijo Horvat Petrovčič. To je dober podatek za (o)dvisno novinarstvo …« Možina je kot priča na sodišču potrdil, da je Leljaku res poslal to sporočilo, ker je menil, da gre za pomembno informacijo za naravo dela na nacionalni televiziji in za neodvisno novinarstvo.

»Pritožba ima prav, da je Jože Možina, slovenski zgodovinar, sociolog, novinar in televizijec, v mandatu 2006–2010 direktor Televizije Slovenija, prej pa novinar notranjepolitične redakcije TVS, oseba, kateri je toženec upravičeno zaupal in mu verjel, da razpolaga z informacijami, ki mu jih je posredoval,« je zapisala v obrazložitve sodbe višja sodnica Majda Lušina, predsednica senata višjega sodišča, v katerem sta sodelovala še višja sodnica Irena Veter kot poročevalka in višji sodnik Zvone Strajnar kot član.